Zobena kaša odličan izbor je za doručak jer je zob žitarica izuzetno bogata bjelančevinama, mineralima, vitaminima i aminokiselinama.
Foto: Pixabay – StockSnap
Zobena kaša sa čokoladom i šumskim voćem
Sastojci:
kašika chia sjemenki + oko 4 kašike vode
500 ml zobenog ili bademovog mlijeka
100 g zobenih pahuljica
kašikica kakaa u prahu
kašikica meda
Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)
Priprema:
Namočite chia sjemenke kako bi nabubrile dok pripremate kašu. Potom ih stavite u zdjelu, prelijte vodom, promiješajte i ostavite deset minuta. Ugrijte mlijeko zajedno s kakaom! Kad provri dodajte zobene pahuljice koje trebate kuhati do željene gustoće na laganoj vatri uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi. Kad bude gotovo, dodajte med i chia sjemenke, promiješajte pa ukrasite šumskim voćem i uživajte!
Zobena kaša s jabukama i cimetom
Sastojci:
jabuka
60 g zobenih pahuljica
1/2 kašikice cimeta
150 ml zobenog mlijeka
kašikica kokosovog ulja
Priprema:
Jabuku ogulite i narežite na kockice. Na tavi zagrijijte kokosovo ulje pa dodajte jabuke. Dinstajte ih dok ne omekšaju, pa dodajte cimet i promiješate pa ostavite poklopljeno sa strane. Ugrijte mlijeko, zatim dodaje zobene pahuljice. Kad se skuhaju, dodajte jabuke u cimetu i sve promiješajte! Možete dodati i med!