ZOI Peking 2022. – Neka igre počnu!

Svečanom ceremonijom na stadionu “Ptičje gnijezdo” otvorene su Zimske olimpijske igre u Pekingu na kojima će od 4. do 20. februara nastupiti i šest bosanskohercegovačkih  sportista

Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion u Pekingu “Ptičje gnijezdo”, također je prvo mjesto na kojem se održavaju ceremonije otvaranja i zatvaranja Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara. Stadion je 2008. godine služio za takmičenja, ali ove godine će se koristiti samo za ceremonije. Ovo su druge Olimpijske igre koje se odrzavaju pod posebnim, bitno otežanim pandemijskim uslovima.

Sedam kineskih zimskih olimpijaca i olimpijki rođenih u uzastopnim decenijama – 1950-ih, 1960-ih, 1970-ih, 1980-ih, 1990-ih ponijelo je olimpijski plamen kroz stadion Ptičje gnijezdo. Redoslijed ima za cilj da pokaže kontinuitet zimskih sportova kroz generacije. Posljednja dva nosioca baklje iz 2000-ih koji su upalili olimpijski plamen su skijaši Dinigeer Yilamujiang i Zhao Jiawen pripadnici etničkih manjina u kineskom krajnjem zapadnom regionu Xinjiang – gdje je Kina optužena za masovna kršenja ljudskih prava. 

Photo: MANAN VATSYAYANA

Sportisti su na stadion Ptičije gnijezdo stigli preko spektakularnog ulaza, koji je opisan kao “Kapija Kine” i “Prozor Kine”. Specijalni efekti su učinili da izgledaju kao da su napravljena od leda, a motivi su inspirisani tradicionalnim kapijama i prozorima širom zemlje. “Kapija Kine” simbolizira da Kina otvara svoja vrata kako bi poželila dobrodošlicu svijetu na Zimske olimpijske igre”a “Prozor Kine”, kroz koji se prikazuje veličanstveni krajolik, izražava ideju “gledanja Kine kroz otvoren prozor”.

Ceremonija otvaranja Pekinga 2022

Zimske igre će se održati na 12 različitih lokacija, različitih oblika, veličina i kapaciteta. Postoji osam novih objekata izgrađenih posebno za Igre 2022., a koriste se i četiri postojeća. Sportisti su smješteni u s tri olimpijska sela.

Takmičenje će se održati u tri različite zone, pri čemu će Peking biti domaćin takmičenja u zatvorenom prostoru, Yanqing je domaćin klizačkih natjecanja, dok su planine Zhangjiakou domaćin takmičenja u skijanju i bordanju slobodnim stilom, skijaškim skokovima, biatlonu i trčanju.

Photo: Maddie Meyer

U Pekingu se 91 delegacija, oko 2.900 sportista, bori za 109 zlatnih medalja u sedam sportova. Ukupno 19 delegacija ima samo jednog sportistu koji se takmiči u Pekingu 2022, a prvi put u historiji na ZOI će nastupiti Saudijska Arabija i Haiti.

Timovi sa samo jednim predstavnikom su Albanija, Američka Samoa, Kipar, Demokratska Republika Istočni Timor, Ekvador, Eritreja, Gana, Haiti, Indija. Kirgistan,Malta, Maroko, Nigerija, Pakistan, Peru, Filipini, Saudijska Arabija, Uzbekistan, Američka Djevičanska ostrva

Olimpijski tim iz Bosne i Hercegovine od šest sportista čine: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) te sankaš Mirza Nikolajev.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine imaju sportisti Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje). Bosna i Hercegovina je na svečani defile izašla 50. po redu.

Ovo je prvi put da na zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content