Tahini pita – neizbježna na trpezama Burse

Ukoliko ste se zatekli u nekom od hotela, restorana ili kod prijatelja u Bursi i okolici, sigurno ste primijetili da se gotovo uvijek na trpezi za doručak nalazi tahini pita. 

 

Foto: Furaj.ba

Tijesto u tankom ovalnom obliku i u kojeg se ulije tahini je specifičan lokalni okus Središnje Anadolije. Pita se obično priprema u kamenoj peći za 10 minuta. Česta je na ramazanskim soframa jer vas dugo drži sitima i od nje se ne žedni, a pravi se i za vjenčanja i vjerske obrede.

Šećerni vosak i sir tuluk stavljaju se uz pitu s tahinijem koja se jede umačući je u te dodatke.

Sastojci:

3 šoljice brašna

1,5 kašike šećera

čaša toplog mlijeka

šolja ulja

malo više od kašike suhog kvasca

bjelanjak

kašikica soli

Punjenje:

1,5 čajne čaše šećera

1,5 čajne čaše vode

čaša tahinija

žumanjak

Priprema:

Uspite brašno u posudu, raširite ga sa strana kako bi usred posude bio „bazen od brašna“. U taj bazen dodajte kvasac, mlijeko, ulje, šećer, so i bjelanjke. Mijesite smjesu u posudi dok ne dobijete mekano tijesto. Što duže mijesite tijesto, to će biti ukusnije. Pokrijte tijesto koje ste umijesili pomoću stretch folije. Pustite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena.

U međuvremenu u posudu stavite tahini, granulirani šećer i vodu. Miješajte dok se granulirani šećer potpuno ne otopi i stavite na stranu.

Zamijesite tijesto, koje je dobro fermentirano, da oslobodi plin i podijelite ga na 10 jednakih dijelova. Otvorite svaki komad tijesta u krug s rukama na pultu. Zatim pritisnite sredinu tijesta i učinite ga tanjim. Oblikujte ga tako da rubovi budu malo deblji. Stavite tijesto koje ste pripremili na tepsiju obloženu uljem podmazanim papirom.

U sredinu tijesta stavite 3-4 desertne kašike smjese od tahinija i stražnjom stranom kašike rasporedite po cijelom tijestu. Ponavljajte ovaj postupak dok sve dijelove tijesta ne završite.

Pospite šećer po pitama koje ste pripremili. Nanesite žumanjak na bočne strane pita. Pecite u zagrijanoj pećnici od 170 stepeni dok rubovi ne porumene.

Nakon što uzmete gotove pite koje ste pripremili iz pećnice, možete ih odmah prekriti krpom i poslužiti kasnije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content