10 medalja bh. sportista na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade

Takmičari Specijalne olimpijade BiH osvojili su tri zlatne, dvije srebrene, pet bronzanih medalja takmičeći se u atletici, stonom tenisu, ženskom fudbalu i skoku u dalj.

Na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati), gdje je učestvovalo više od 7.000 takmičara iz oko 190 država,  predstavnici Specijalne olimpijade u BiH osvojili su deset medalja u četiri sporta.

Zlatom su se okitili Hasan Sejdinović na 200 metara u trčanju, Snežana Džida u disciplini atletika 400 m i Inkluzivna nogometna reprezentacija BiH.

Srebrene medalje su osvojili stonoteniseri Irfan Kulić i Milada Elez, a bronzane Hiba Sultanović – atletika 200 m, Njegoš Mihajlović – atletika 400 m, Snežana Džida atletika – skok u dalj, Ena Čatović – plivanje 25 m prsno i Milada Elez – stoni tenis.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić naglasila je da je ovo bilo najuspješnije takmičenje za sportiste s invaliditetom iz BiH.

– Deset osvojenih medalja pokazatelj je velikog rada i zalaganja, kako sportista, tako i trenera i svih drugih uključenih u ovaj projekt – rekla je Delić i posebno istakla ocjenu da je u proteklih deset godina najveći napredak u regionu ostvarila upravo Specijalna olimpijada u BiH, kao i da je program inkluzije koji se provodi u osnovnim i srednjim školama u BiH prepoznat kao dobar model i u drugim državama.

Osim takmičarskog dijela, u sklopu igara organizovan je Globalni samit mladih lidera i Familijarnog programa na kojem su učesnici izlagali svoje projekte, ideje i vizije.

Domaćini jedne od najuspješnijih i najbolje organiziranih specijalnih olimpijada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavili su osnivanje novih fondacija čiji cilj će biti promocija sporta namijenjenog osobama s invaliditetom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content