10 razloga zašto posjetiti Banju Luku

Brojni su razlozi zbog kojih trebate posjetiti Banjaluku. Mnogo toga vas čeka, od predivnih banjalučkih aleja, rijeke Vrbas koja je simbol grada, raftinga, Kastela, institucija kulture, sportskih i kulturnih manifestacija, do bogate gastro ponude.

Foto: depositphotos

Piše: Daša Gajić

  1. Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel, jedna od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini, koja oduševljava svojom grandioznošću, jedan je od najpoznatijih simbola Banje Luke i nezaobilazno mjesto za sve one koji su po prvi put ovdje, ali i sve one koji su redovni posjetioci, jer, zaista, teško je odoljeti pogledu na rijeku Vrbas i na tvrđavu.

Foto: Furaj.ba

Kastel je oduvijek bio i ostao inspiracija kako posjetiocima i turistima, slikarima i fotografima, piscima i pjesnicima, tako i svim Banjalučanima koji su odrasli s ljubavlju u srcu prema Kastelu, njegovoj prošlosti i legendama.

Foto: Furaj.ba

2. Safikadin grob

U neposrednoj blizini Kastela nalazi se Safikadin grob. Postoji nekoliko verzija legende o Safikadi, međutim svaka od ovih verzija zasniva se na tragičnoj sudbini mlade djevojke, koja je okončala svoj život zbog nesretne ljubavi. Još uvijek postoji običaj obilaska Safikadinog groba i paljenja svijeća na njemu. Obično to rade zaljubljeni parovi koji vjeruju da će to doprinijeti trajanju i opstanku njihove ljubavi.

Foto: Kale94 – Foto baza

  1. Vožnja dajakom i rafting na Vrbasu

Vrbas je jedna od najljepših, a svakako i najpoznatijih rijeka u BiH. Gotovo da ne postoji Banjalučanin koji nema uspomenu ili dogodovštinu vezanu za Vrbas. Kada se govori o njemu, važno je pomenuti manifestaciju Ljeto na Vrbasu, koja datira od 1953. godine i koja je ujedno jedna od najstarijih manifestacija u Banjoj Luci. Tokom nje održavaju se tradicionalni skokovi s Gradskog mosta, kao i vožnja dajaka, vrbaskog čamca.

Vožnja dajak čamcem jedan je od simbola grada na obalama Vrbasa i njegovo blago.

Vrbas je značajan i zbog raftinga, koji u ljetnim mjesecima privlači sve više turista i zaljubljenika u ovaj sport i rijeku.

  1. Institucije kulture

Ako volite kulturu i kulturne sadržaje, Banja Luka je grad koji trebate obavezno posjetiti. Grad na Vrbasu ima brojne institucije kulture koje se ističu svojim programima i sadržajem, osvojenim nagradama i priznanjima, a svakako i dugogodišnjom tradicijom. Neke od kulturnih institucija koje trebate posjetiti su: Kulturni centar Banski dvor, Kamena kuća, Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske

Foto: Furaj.ba

5. Vjerski objekti

Prilikom vašeg boravka u Banjoj Luci možete posjetiti sljedeće vjerske objekte: Saborni Hram Hrista Spasitelja, Sinagogu “Ilona Vajs”, Ferhat-pašinu džamiju (Ferhadiju) i Katedralu Svetog Bonaventure.

Foto: Samir Zahirović

  1. Park Petar Kočić

Banja Luka obiluje parkovima, ali posebnu pažnju zaslužuje Park Petar Kočić, centralni gradski park. U parku se nalazi spomenik poznatom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću (1877.-1916.). Autori spomenika su poznati kipari Antun Augustinčić i Vanja Radauš. Iako je tokom godina park doživio promjene i rekonstrukcije, i dalje je ostao podjednako posjećen i važno mjesto sastanaka i rastanaka, održavanja brojnih događaja, te mjesto za odmor i predah od obaveza.

  1. Brojna izletišta nedaleko od Banje Luke

Ukoliko odlučite da dođete u Banju Luku u ljeto ili kasno proljeće,  svakako posjetite izletišta koja se nalaze u okolini grada. U neka od najpoznatijih ubrajaju se Banj brdo i Trešnjik, Krupa na Vrbasu, izletište Duboka, Mlinska rijeka, Ranč Čokori… Svako od navedenih izletišta ima svoje ljepote i specifičnosti, tako da nećete pogriješiti za koje god da se odlučite.

Foto: Furaj.ba

  1. Bogata gastro ponuda

Banja Luka ima jaku gastro scenu i bogatu gastro ponudu za sve one koji uživaju u dobroj i kvalitetnoj hrani. Bilo da želite da probate tradicionalnu hranu ili da uživate u egzotičnim delicijama, u Banjoj Luci ćete sigurno pronaći restoran ili ugostiteljski objekat prema vašoj mjeri i želji. Neki od najpopularnijih restorana su: Mala stanica, Kazamat, Monogram, Marco Polo, Vrbas, Restaurant & Lounge bar Integra, Picerija kod Brke… Obavezno probajte i banjalučke ćevape.

  1. Suveniri

List kestena je zvanični suvenir grada na Vrbasu. Pored njega, najpopularniji suveniri su Zmijanjski vez, odnosno odjeća i predmeti s njegovim motivom, te sir Trapist. Zmijanjski vez se smatra najstarijim ručnim vezom na Balkanu. Krajem novembra 2014. godine zvanično je uvršten na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Sir Trapist nezaobilazan je sastojak trpeza i gastronomskih delicija, a rade ga redovnici trapisti. Originalni recept ovog sira je tajna. Prenosi se usmenim putem s redovnika na redovnika.

  1. Sportske manifestacije

Tokom cijele godine tradicionalno se održavaju brojne sportske manifestacije, stoga je Banja Luka poznata kao grad sporta. Pored raftinga, jedan od sportskih događaja koji privlači pažnju zaljubljenika u sport je Banjalučki polumaraton.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content