10 razloga zašto posjetiti Bihać

Grad prirodnih ljepota, adrenalinskih aktivnosti, historije, kulture, zabave… Sve je to Bihać, kojeg je britanski magazin Time Out uvrstio na listu najboljih turističkih destinacija u Evropi kao preporuku za putovanje tokom 2022.

Bihać

1. Neponovljiv doživljaj Nacionalnog parka Una

Svojim čudima prirode nikog ne ostavlja ravnodušnim. Zato se Nacionalni park Una smatra zvijezdom bh. turizma. Smješten u sjeverozapadnom dijelu BiH, uglavnom je svoje prirodne odaje rasuo po teritoriji Bihaća. Prirodni rezervat prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. Istinskoj moći prirodnih zakonitosti turisti svjedoče tokom cijele godine, no, neponovljiv doživljaj ove vodene čarolije donose proljeće i ljeto. Svaki kutak možete istražiti pješke, biciklom, spuštajući se niz rijeku Unu čamcem, kajakom, ili turističkim vozom Smaragdnom dolinom rijeke Une. Sa svojim slapovima i brzacima koji izazivaju veliko poštovanje, privlači ljubitelje adrenalina i ekstremnih sportova. Ovdje možete posjetiti čuveni Milančev buk, najposjećenije mjesto NP Una – Štrbački buk, diviti se Martinbrodskim slapovima, zaviriti u utvrde i sakralne objekte.

Bihać

2. Ljetna pozornica srednjovjekovnog grada Sokolac

Pozornica koja pod vedrim nebom nudi pozorišne, muzičke i filmske spektakle, panoramske prizore na grad i nevjerovatne zalaske sunca. To je Ljetna pozornica srednjovjekovnog grada Sokolac. Stvarajući novi turistički brend, više od hiljadu godina historije, mitova i legendi dobilo je na Sokocu, poznatom srednjovjekovnom gradu, ljetnu pozornicu na kojoj se piše nova kulturna, umjetnička i zabavna budućnost turističke ponude grada Bihaća. Tvrđava Sokolac, kako ga još nazivaju, izgrađena je na visokom i strmom brdu oko tri kilometra od Bihaća. Još u 19. vijeku biva otvorena za posjetitelje, nakon što ju je restaurirao tadašnji načelnik bihaćkog okruga, grof Lothar Berks. Bio je to prvi oblik turizma na ovom prostoru. Tako je svoj nekada strategijski značaj u novijoj budućnosti zamijenio statusom posebnog kulturno-historijskog dobra turističke ponude Bihaća.

3. Historijsko svjedočanstvo – Spomen park Garavic

Bihać čuva neizmjerno važno svjedočanstvo o krvavim događajima iz Drugog svjetskog rataSpomen park Garavice, posvećen hiljadama žrtava fašističkog terora. Izgrađen 1981. na grebenu brda Garavice, prema arhitektonskom rješenju Bogdana Bogdanovića, čini ga 15 po 4,5 metra visokih kamenih stubova apstraktnog dizajna, stavljajući na znanje svoju poruku odmah na ulazu: “Život je jači od smrti, pravda je jača od zločina, ljubav je jača od mržnje.”

Spomen park Garavice

4. Znamenitosti u srcu Bihaća

Najveća koncentracija znamenitosti Bihaća smještena je u gradskoj jezgri – srcu grada, historiji grada. Ovdje se nalazi bosanskohercegovačka “Aja Sofija” sagrađena u 13. vijeku. Prvobitno Crkva Svetog Antuna Padovanskog, prodorom Osmanlija u 15. vijeku biva preuređena u džamiju, koja dobija naziv Fethije, što znači osvojena. Po njenom uzoru počinju se graditi druge džamije u Krajini.

Nova Crkva sv. Antuna, koja je zajedno s grobnicom bihaćkog plemstva proglašena nacionalnim spomenikom BiH, sagrađena je krajem 19. vijeka. U to doba izgledala je više nego veličanstveno, izdižući se iznad gradske jezgre zajedno s Fetahijom i Kapetanovom kulom o kojoj kruže različite legende. Jedna kaže da je spasila život ugarsko-hrvatskom kralju Beli IV od tatarskih konjanika, pa je on u znak zahvalnosti Bihać proglasio slobodnim gradom. Danas je u njoj smješten Muzej Unsko-sanskog kantona s eksponatima japodskih plemena. Pored Kapetanove kule nalazi se poznato bihaćko Kameno turbe. Ustoličenje Austro-Ugarske monarhije lokalci su pokušali spriječiti snažnim otporom. Nisu uspjeli. Tako je turbe nastalo kao uspomena puna poštovanja prema poginulim braniocima. O tragovima novije historije u Bihaću svjedoči Muzej AVNOJ-a, gdje je 1942. održano Prvo zasjedanje AVNOJ-a, s ciljem političke afirmacije narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije.

5. Život na gradskoj otoci

Za idiličnu šetnju i doživljaj Une u samom centru grada posjetite gradsku otoku. U određenim periodima ovdje možete naići na susretljive lokalne obrtnike, koji rado pričaju svoje poslovne priče predstavljajući brojne proizvode iz domaće radinosti, bilo da je riječ o prehrambenim, kozmetičkim ili umjetničkim. Otoka je također poznata po održavanju koncerata i motorijade.

6. Urnebesna manifestacija – Una regata

Una je poznata po raftingu. Sezona raftinga traje od marta do oktobra. A koliko na Uni može biti urnebesno zabavno, pokazuje tradicionalna manifestacija Una regata. Velika vodena karavana čamaca i kajaka s ukrcanim veselim posadama, koje u četiri dana veslaju od Martin broda do Krupe, usput se dobro zabavljajući, najveći je avanturistički provod na rijeci u BiH. Ako želite uspomene za život, uživati u prirodi i nekoliko noći provesti u šatoru s društvom ili upoznati nove ljude, onda je ovo nešto što ne smijete propustiti.

7. Unske lađe kao turistički brend

Kome prija mirnija plovidba Unom, oduševit će se unskim lađama. One su specifičnost ovog kraja, jer su stanovnici koji žive pored Une od malih nogu vezani za život na rijeci i rijetko ko ne zna upravljati lađom. S vremenom su postale turistički brend. Posebno vožnju unskim lađama doživite u River Docku, turističkom naselju Natura ART i na Japodskim otocima.

 

8. Japodski otoci i njihove čari

Japodski otoci predstavljaju srcoliku bajku na srcolikim unskim otočićima. Preko rijeke vas vode mostići, s terasa uživate u pogledu na krasoticu Unu i njenu okolinu, spavate u brvnarama ili u kući na drvetu. Logorska vatra se pali uz gitaru, peku kukurizi, obroci gostima služe na lađama. Ljeto je na Japodskim otocima poznato po nekonvencionalnim druženjima, dok je savršenstvo prirode oličeno u izlasku i zalasku sunca.

9. Odaberite društvo za Arku

Turističko naselje Natura Art na Uni predstavlja bosansku tradiciju tipičnu za ovaj dio Krajine, gdje su se pšenica i kukuruz uvijek mljeli u mlinovima i vodenicama. Natura Art organizuje ture quadovima i obilazak Sokolačke kule, a ima i svoju sedam metara dugu lađu Arku, koja vas u odabranom društvu vozi do najljepših vodopada.

Turističko naselje Natura Art

10. Program za užareno ljeto

Ljeto donosi zabave za pamćenje. Bihaćko ljeto kao festival učinio je grad prepoznatljivim u pozorišnim kalendarima cijele BiH, susjednih i nekih evropskih država. Dani su to kada se otvaraju brojne riznice bogatog kulturno-historijskog naslijeđa. A šta bi ljeto bilo bez dobrih svirki na raznim lokacijama u jednom gradu?

Bihać Summer Gigs ljeto u gradu na Uni čini još užarenijim, dok festival Bihać urliče putem muzike promoviše izgubljene vrijednosti kao aktivni otpor sistematskoj devalvaciji kulture. Važno mjesto u sportskim dešavanjima zauzimaju Biciklijade. Svaka ima svoju specifičnost i veliki broj ljubitelja pedaliranja koji ih posjećuju. Na hipodromu Bakšaiške bare ljubitelji konjičkih utrka su na dobitku, bilo da su zaljubljenici u ove plemenite životinje, ili samo žele uživati u konjičkim utrkama, koje se u Bihaću održavaju dva puta godišnje, i to na memorijalima Mustafa Vuković i Alija Izetbegović. Brdska utrka Nacionalni park Una promovše da povratak ljudi u prirodu znači zdravlje i kvalitetniji život, jer u šumi se možemo izgubiti, ali šume ne smijemo izgubiti.

 

 

Prefix

Turistička zajednica Grada Bihaća

Bosanska 1, 77000 Bihać
Telefon: +387 37 963 456
www.visitbihac.com
tzbihac@gmail.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content