5 vrhunskih ideja za farbanje jaja namirnicama iz kuhinje

Uskrs ili Vaskrs jedan je od omiljenih praznika u brojnim porodicama.

Ilustracija: Pixabay

Na dane praznika okuplja se porodica u domu, trpeze su izuzetno bogate, a posebnu čar prazniku daju šarena jaja koja ukrase svačiji dom.

Bojanje jaja je jedna od najpoznatijih tradicija širom svijeta, kojoj se svake godine posveti posebna pažnja. Kako umjetne boje za jaja i dekorativni materijali mogu biti skupi, donosimo nekoliko savjeta o namirnicama prirodnih boja kojima možete farbati jaja. Naprimjer, crveni luk i kupus pretvorit će obična bijela jaja u prava mala remek-djela.

Kako se koristi?

Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuhati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.

Farbanje jaja crvenim vinom

Bojenje jaja crvenim vinom je najjednostavniji proces, a rezultat koji se dobije je perfektan. Sve što treba uraditi je skuhati jaja u crvenom vinu. Kada su skuhana do kraja, lonac pomjerite sa vatre i ostavite da sve zajedno odstoji preko noći. Sutradan, jaja izvadite iz vina, operite i poslužite. Zbog tamne boje ovog alkoholnog pića, jaja će postati tamno ljubičasta, a zbog oslobađanja šećera i kristala iz vina, po sebi će imati predivne šljokice, koje se najbolje vide na dnevnoj svjetlosti.

Farbanje lukom

Ukrašavanje jaja lukom je jedno od najstarijih ali i najzdravijih načina ukrašavanja. Sve što treba uraditi je uzeti vanjske listove crvenog luka te ih zajedno sa jajima staviti u vodu za kuhanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu crvenu nijansu. Ako ste ljubitelj detalja, uberite i koji list djeteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo obložite na jaja, a potom obmotajte jaja prozirnom najlon čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare bež boje. Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za će vam sigurno vratiti uspomene na sretno djetinjstvo.

Bojenje voćnim sokovima

Jaja je moguće obojiti u prirodnim voćnim sokovima. Da biste dobili:

  • Pink boju – kuhajte jaja u soku od cvekle i borovnice
  • Jarko crvena boja – sok od višanja zajedno sa višnjama iz konzerve.
  • Tirkizna boja – kuhanje jaja sa ljubičastim kupusom da dobijete savršenu prirodnu tirkiznu boju.

Farbanje jaja kurkumom

Sve što trebate uraditi je staviti jaja da se kuhaju, a potom u vodu dodati sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dvije kašike bijelog sirćeta. Nakon kuhanja, ostaviti jaja da odstoje u toj vodi nekoliko sati, ili preko noći. Jaja će poprimiti jarko žutu boju.

Bojenje jaja kafom

Bojenje jaja u smeđu boju nikada nije bilo jednostavnije. Sve što vam treba su dvije kašike domaće mljevene kafe, jedna džezva skuhane kafe kao i malo bijelog sirćeta. Položite jaja u ovu smjesu i kuhajte dok ne poprime predivnu smeđu nijansu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content