Banja Luka proglašena najboljim neistraženim gradom u Evropi

Britanski putnički vodič koji već 40 godina donosi preporuke za putovanja uvrstio je Banju Luku prvu na listu najboljih neistraženih gradova Evrope.

Foto: Fotobaza/ kale94

“Lijep mali grad proglašen je najboljim za posjetiti u Evropi, ali turisti teško da dolaze tamo. Banja Luka je drugi najveći grad u BiH sa 138.963 stanovnika i leži na rijeci Vrbasu. Taj grad je jedan od samo dva u Evropi koji su na listi, uz Liepaju u Letoniji”, navodi se u tekstu koji je nastao na osnovu broja posjetilaca koje je prikupio “Euromonitor”.

Banja Luka se u priručniku opisuje kao “jedan od zgodnijih gradova Evrope”, sa bulevarima koji imaju drvorede i zelenim trgovima na kojima se nalaze elegantni kafići.

Britanski magazin Daily Express koji je prenio tekst dodao je da među stvarima koje treba posjetiti u Banjoj Luci su Hram Hrista Spasitelja, Umjetnička galerija RS-a, džamija Ferhadija i tvrđava Kastel, koja je “kameno srce grada”.

Među zanimljivim lokacijama iz “Daily Expressa” su još dodali izletište Krupa na Vrbasu, Muzej Ljubačke doline i Rekreativnu zonu, koju opisuje kao “zelenu oazu sa stazama za vanjske aktivnosti”.

Krupa na Vrbasu koja nudi bajkovite prizore opisana je kao “put u prošlost”, sa svim stazama kroz šumu, manastirom i ruševinama zamka.

10 razloga zašto trebate posjetiti Banju Luku

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content