Bjelašnica Everesting: Dva trkača će se 20 puta popeti prema Hranisavi

Planinarsko-smucarsko društvo Pazarić za vikend, 16. i 17. januara organizira vrlo atraktivan događaj na olimpijskoj planini Bjelašnici – Bjelašnica Everesting.

Put prema vrhu Hranisava; Foto: YouTube/Printscreen

Plan je da dva trkača u jednoj aktivnosti popnu po 8.848 mnv. Da bi to postigli uradit će seriju od 20,3 uspona planinarskom stazom od Kraljevca u pravcu vrha Hranisava do klupa koje su udaljene 2,3 km. Visinska razlika na ovom dijelu staze je 435 m. Ukupna dužina koju će trkači preći je 98 km za planiranih 24 sati. Aktivnosti će biti snimljene i poslane na verifikaciju kako bi imena i staza bili upisani u Hall of Fame oficijelnog “Everesting” izazova.

Lokacija događaja je planinarska staza u blizini mjesta Pazarić na sjevernom obodu Bjelašnice ispod vrha Hranisava.

Projekat za cilj ima da sa jedne strane podrži sportiste u nastojanju da izvedu Run Everesting izazov, a sa druge strane cilj projekta je promocija planinarske staze i lokalnih resursa za sky running i slične sportske i rekreativne aktivnosti.

Planinarski dom “Ibrahim Fejzić – Deda” Kraljevac je bazni kamp sa vodom, hranom, suplementima, odjećom i opremom.

Bezbjednost će osiguravati GSS Hadžići. Projekat planira pribaviti resurse kroz sponzorstva i donacije. Sponzorima će biti obezbjeđena vidljivost kroz fotografije događaja i objave u medijima. Događaj je usmjeren na jačanje lokalne zajednice kroz saradnju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content