Bobijaško oko – čudo kraj Sanskog Mosta

  Bobijaško oko – čudo kraj Sanskog Mosta

  Dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, podno brda Bobija na području Lušci Palanke, u dnu velike i prostrane kraške uvale skriven je veoma zanimljiv prirodni fenomen.

  Foto: Dron.ba

  Bobijaško oko malo je jezero čija veličina ovisi od godišnjeg doba i kišnih padavina, a kada se posmatra sa okolnih uzvišenja izgleda kao veliko oko, zbog čega je i dobio ovo ime. Geološkim istraživanjima utvrđeno je da se radi o velikoj šupljini u zemljištu povezanim sa mrežom podzemnih vodotokova koji se nalaze na prostoru ispod Palanačkog polja, te s izvorima rijeka Dabar i Zdena. Kako se voda u njemu kreće dvosmjerno, dolazi do estevele koja za visokog vodostaja i obilnih padavina ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

  Za ovakav prirodni fenomen čudo bi bilo da se ne vežu neke legende. Pa tako se o Bobijaškom oku do dan-danas raspreda o vilama i vilenjacima koji noću pohode vrelo i na njemu igraju kola, priče o tome kako je jednom seljaku u ponor upala ovca koja je nakon nekoliko dana pronađena na obližnjem izvorištu gdje ju je navodno izbacila voda.

  Vodene labirinte jezera istraživali su i ronioci koji su otkrili da u njemu živi i čovječija ribica, endemski prahistorijski vodozemac koji je opstao samo u potpuno čistim i mračnim vodama, poput onih u pećini Vjetrenica.

  U ljetnim danima, u debeloj hladovini oko ovog prirodnog fenomena izletnici rado traže osvježenje, te dolaze na odmor i druženje. A svakog onog koga put odvede do Sanskog Mosta, rado odvedu da vide ovo čudo prirode!

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  HRUSTOVAČKA PEĆINA KOD SANSKOG MOSTA

  VODOPAD BLIHIN SKOK

  NAJBOLJA MJESTA ZA SPLAVARENJE U BIH

  DABARSKA PEĆINA – NEISTRAŽENI DRAGULJ SANSKOG MOSTA