Bobijaško oko – čudo kraj Sanskog Mosta

BiH Bucket List Challenge

Izazov #64 – Druži se sa vilama kod Bibijaškog oka

Dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, podno brda Bobija na području Lušci Palanke, u dnu velike i prostrane kraške uvale skriven je veoma zanimljiv prirodni fenomen – Bobijaško oko.

Bobijaško oko malo je jezero čija dubina ovisi od godišnjeg doba i kišnih padavina. Kada se posmatra sa okolnih uzvišenja jezero izgleda kao veliko oko, zbog čega je i dobio ovo ime. Geološkim istraživanjima utvrđeno je da se radi o velikoj šupljini u zemljištu povezanim sa mrežom podzemnih vodotokova koji se nalaze na prostoru ispod Palanačkog polja, te s izvorima rijeka Dabar i Zdena. Kako se voda u njemu kreće dvosmjerno, dolazi do estevele koja za visokog vodostaja i obilnih padavina ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

FOTO: Mimosvit – Foto baza

Za ovakav prirodni fenomen čudo bi bilo da se ne vežu neke legende. Pa tako je Bobijaško oko i dan-danas tema legendi o vilama i vilenjacima koji noću pohode vrelo i na njemu igraju kolo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A.S. (@svjetski_putnik)

 

Vodene labirinte jezera istraživali su i ronioci koji su otkrili da u njemu živi i čovječija ribica, endemski prahistorijski vodozemac koji je opstao samo u potpuno čistim i mračnim vodama, poput onih u pećini Vjetrenica.

U ljetnim danima, u debeloj hladovini oko ovog prirodnog fenomena izletnici rado traže osvježenje, te dolaze na odmor i druženje. A svakog onog koga put odvede do Sanskog Mosta ili vodopada Blihin skok, rado dođe da vidi i ovo čudo prirode!

 

 

Foto Afan Abazović

BiH Bucket List Challenge

Izazov #64 – Druži se sa vilama kod Bibijaškog oka

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Bobijaško oko.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

 

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

HRUSTOVAČKA PEĆINA KOD SANSKOG MOSTA

VODOPAD BLIHIN SKOK

NAJBOLJA MJESTA ZA SPLAVARENJE U BIH

DABARSKA PEĆINA – NEISTRAŽENI DRAGULJ SANSKOG MOSTA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content