Popularni svjetski gastro vodič Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kahva.
Bosanska kahva zauzela je 66. mjesto, a na Taste Atlasu ocijenjena je sa 4,1.
U opisu se navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe, te se dodaje da se bosanska verzija priprema sa dobro mljevenim prženim zrnima kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.
Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve
“Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuhavanjem vode u džezvi i dodavanjem mljevene kafe. Morate je miješati dok se ne pojavi gusta pjena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuha. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i rahatlokum. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe”, navodi u opisu Taste Atlas.
Prvo mjesto zauzela su meksička bezalkoholna pića Aguas Frescas, a slijede: Lulada – Klumbija, kubanska kafa – Kuba, Mango Lassi – Indija, indijska filtrirana kafa – Indija, marokanski čaj od nane – Maroko, Hōjicha – Japan, tajlandski ledeni čaj – Tajland, Chai masala – Indija i Cholado – Kolumbija.
Bosanski merak, kahvenisanje