Crna Gora, biser Mediterana

I ove godine najpoznatija primorska mjesta Crne Gore spremna su da vas ponovo uvedu u nezaboravnu ljetnu avanturu

TIVAT

U gradu nazvanom po ilirskoj kraljici Teuti, odmor u hladu borova, maslina, lovora, ruzmarina i lavande dobija pravo značenje riječi. Prevlaka, Stradioti, na kome se nalazi turističko naselje Sveti Marko, te Gospa od milosti, tivatska su ostrva gdje, kao i u svim naseljima općine, postoje vrijedni sakralni objekti među kojima je najpoznatiji manastirski kompleks na Prevlaci.

Tivatsku rivijeru čini 17 lijepo uređenih plaža. Koristeći sopstevni automobil, taksi prevoz, turistički brod ili barku, posjetite neku od lučica, uvala i plaža.

U Tivtu se također nalazi Porto Montenegro, luksuzna marina za jahte, predstavljajući jednu od najeksluzivnijih marina na cijeloj obali Jadrana. More je toplo i mirno, te kao takvo pogodno za skijanje i jedrenje.

BUDVA

Ako možete da podneste dovoljno izazova, onda je Budva,  najpoznatiji gradić ovog dijela jadranske obale, odličan izbor za vas. Prepustite se obali, prošetajte bosi između zidina srednjovjekovnog grada, osjetite duh antike i renesansnog šarma građevina Starog grada, te otkrijte kakve su tragove na budvanskom tlu ostavili Iliri, Heleni i Rimljani. Uz njen historijski značaj, Budva je također stjecište svjetskog džet seta i poznatih imena šou biznisa.

Budvansku rivijeru čini 35 pjeskovitih plaža. Osim uvijek popularne plaže-bara-restorana Ričardova glava, najveća i nezaobilazna plaža Budve je Slovenska plaža, duga oko 1600 m. Duž nje su poredani tereni za vaterpolo, sportski tereni za odbojku, mali fudbal i tenis, bungee jumping, ali i moderni barovi. Mjesto je na kojem sve vrvi od mladosti i žurki koje kao da ne prestaju.

Noću, Stari grad postaje otvoreni teatar tokom tri mjeseca ljeta, a lokali nude zabavu za svačiji ukus do zore.

 

KOTOR

Stari pomorski i kulturni centar vjekovima je bio raskrsnica trgovačkih puteva i pod jakim utjecajem Mletačke Republike. Istrajao je u očuvanju svog originalnog srednjovjekovnog izgleda s brojnim vrijednim spomenicima srednjovjekovne arhitekture, što je doprinijelo da postane dio UNESCO-ovog svjetskog prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Ljepoti ovog grada doprinose bedemi visoki 20 i široki 15 metara, koji ne okružuju samo Stari grad, već se i penju visoko u planine do tvrđave Svetog Ivana. Obilaskom grada uskim uličicama, koje iza svakog ugla kriju novi prizor mediteranske arhitekture i života, vide se mnogobrojne gospodske palate, crkvice, ali i prelijepa katedrala Sv. Tripuna, zaštitnika grada.

Obavezno posjetite Rimske mozaike u Risnu, barokni gradić Perast i ostrvo Gospa od Škrpjela.

HERCEG NOVI

Herceg Novi osnovan je 1382. godine. O tim davnim vremenima još uvijek u gradu svjedoče fortifikacioni objekti – tvrđave iz turskog, venecijanskog, španskog i austrijskog perioda. Različite civilizacije, koje su se u njemu susretale, ostavile su duboki trag na njegov izgled.

Ovaj grad cvijeća sa svim prozorima okrenutim ka suncu i moru uživa reputaciju jednog od najtoplijih gradova Jadrana. U samom gradu i njegovoj neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo objekata od historijskog, kulturnog i vjerskog značaja. Među njima su Muzej i Arhiv grada, Galerija moderne umjetnosti kao i Stari grad sa Sahat-kulom, no osim po njima, Herceg Novi također je poznat po svojoj naučnoj biblioteci, filmskom festivalu, pravoslavnoj crkvi Sv. Aranđela, te šetalištu pored mora.

Kako su njegovi pomorci uspjeli donijeti sa svojih dalekih putovanja više od 250 vrsta egzotičnog bilja, Herceg Novi zovu još Grad vječnog zelenila.

BAR

Bar je lučki grad, ali uprkos tome zadivljuje svojom čistoćom i sređenim zelenim površinama. Veliki broj atrakcija objedinjuje u svom okruženju. Tako je Stari Bar jedno od najstarijih utvrđenih naselja na jugoistočnoj obali Jadranskog mora. U podnožju ovog drevnog grada živi više od 2000 godina jedna od najstarijih maslina na svijetu – Stara maslina na Mirovici. Zbog svoje klime i položaja, plaža koje se prostiru sve do sutomorskih strana, Bar predstavlja pravo mjesto za odmor.

 

ULCINJ

Najjužniji je grad crnogorskog primorja sa 2700 sunčanih sati u godini. Njegov Stari grad izdignut je na hridinama iznad otvorenog mora i okrenut prema Otranskim vratima. Na svakom koraku osjete se tragovi Ilira, starih Grka, Rimljana, Mongola. Osim gusarima, bedemi starog dijela grada bili su utočiste i povremene rezidencije mnogih slavnih historijskih ličnosti.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content