Šta povezuje udicu, vjetar, žućenicu i hućanje?

Grad muzike, zabave i kulture, kako ga opisuju, Tivat je prepoznatljiva crnogorska destinacija i ne, kako bismo vjerovali, samo ljeti. Manifestacijama i događajima vrvi i u proljeće.

Pored već tradicionalnog Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” u organizaciji Centra za kulturu Tivat, tu su i drugi programi u sklopu Tivatskih ljetnjih fešti – ribarske večeri, pučke svečanosti, karnevali, koncerti, sportska takmičenja, festivali, izložbe i sajmovi.

FESTIVALI I KARNEVALI

Iz godine u godinu radi se na unapređenju i obogaćivanju sadržaja, a sve sa ciljem da se gostima, ali i stanovnicima Tivta, ponudi boravak koji će se pamtiti.

A čega to sve u toplim danima proljeća i ljeta ima u Tivtu? Aktivni turizam i održivi razvoj u Tivtu su dovoljno važni da im se posveti…

“Festival vjetra”, naslonjen na tivatsku regatu “Una Montenegro Cup”. Spoj je to obrazovnih, sportskih i kulturnih manifestacija koje na poseban način povezuju ljude. Od 28. aprila do 27. maja, tivatski je zaliv pozornica raširenim jedrima koja simbolizuju život.

Gastronomija je, svi to znamo, turistima važna, pa Tivat u tom segmentu ima za ponuditi nešto što mnogi nemaju. Sjajna tradicionalna kuhinja i senzacionalne gastro delicije, u kombinaciji sa biljkom koja raste u primorskim krajevima, rezultirala je…

“Žućenica festom”– gastro manifestacijom koja je svojevrsna prezentacija bokeljske kuhinje. Iza ovog

festivala gastronomije i narodnog stvaralaštva stoji “Organizacija žena Tivat”, a posjetioci čekaju maštovita jela od autohtone biljke žućenice. Orkestar žena se svake godine pobrine za dobru zabavu i nesvaki- dašnje ukuse. Biti dio ove simfonije čarobno je iskustvo.

Pun boja i veselih figura, život je karneval, pa zašto u Tivtu ne proživjeti dio života, odnosno “Dane karnevala”. Kreativne maske pokazat će karnevalske grupe iz raznih krajeva svijeta.

Ovogodišnji “Međunarodni karne- val” održava se po treći put od 8. do 11. juna. Dio ove veličanstvene manifestacije je i Dječiji karneval, sa učešćem djece iz vrtića i škola iz Tivta i okolnih gradova.

U SUMRAK I U ZORU

Muzika spaja i povezuje ljude, budi stare i stvara nove uspomene. Najstarija muzička organizacija u Tivtu je Gradska muzika Tivat koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U svojim maštovitim uniformama i sa neodoljivim notama, šire pozitivne vibracije ulicama Tivta. Ovog će se ljeta pobrinuti za…

“Matine”. To je ono kada jutro počne uz muziku, pa se spustite na doručak u omiljenom hotelu, a na terasi vas čeka zbor koji za dušu svira. I tako, dva puta sedmično, od maja do septembra – Tivatski matine.

A šta nam još, osim mira i malo hlada u maslinjacima, treba u vrelim mjesecima? Možda nekoliko začina? Dodajte šoljicu pogleda koji osvaja, čajnu kašičicu muzike i prstohvat ambijenta koji plijeni. Ukrasite li sve ovo izlaskom sunca ili čekanjem mjeseca uz džez, dobit ćete Dane pejzaža u starom bokeljskom selu Gornja Lastva.

Manifestaciju organizuje Kulturno zavičajno udruženje “Napredak”. Koncept je to neobičnih koncerata u sitne noćne sate i rana jutra. Zvuči poput sna iz kojeg vam se ne budi, zar ne? Zabilježite juni i august u Tivtu.

Tradicija koja je preko 70 godina is- punjavala najljepše dane naših dragih mještana. Malo bulo i buće koje moraju stići bulu što bliže, fešta je koja mnogobrojne priče niže…

Priče iz našeg kraja i “Bućarska olimpijada u Tivtu”– zabava je za sve, od 3 do 103 godine. Zabava koja traje i dan i noć, zabava na koju morate doć’. To nije sport, već mnogo više. Društvo iz djetinjstva, guštiranje vina i opet one pjesme, za dušu.

I ove godine sjajan program sprema Porto Montenegro. “Made in New York” – Jazz Festival, tradicionalni koncert Dina Merlina te Superwine na Buddha Bar Beach, tek su dio ponude. Bit će i najrazličitijih lifestyle, art i sportskih događaja koje organizuje Luštica Bay. Spomenut ćemo karnevalske povorke, klapsko izvođenje, mažoret marš, Gradsku muziku, pijacu domaćih delicija, rukotvorina i autentičnih suvenira. Sport je ovdje način života, pa izdvajamo discipline poput boćanja, jedrenja, vaterpola, ali i košarke, tenisa, padela i slično.

MORSKI SPECIJALITETI

A kakav bi bio primorski grad bez ribe? Takvog nema, pa je riba i ove godine tema večeri u Lepetanima, Krašićima i Donjoj Lastvi u organi- zaciji mjesnih zajednica i restorana.

Riblje večeri su rezervisane za dodir tradicije i kulture, ali i uživanje u ribi, vinu i muzici na najljepšim tivatskim lokacijama. Dobrodošli ste da posjetite stari ambijent Krašića, kamene ponte Lepetana. A kada smo kod ribe, postoji još jedna manifestacija koja slavi blagoslov primorskog gradića Tivta, a to je:

“Udica fest” – promocija ponude morske hrane, lokalnih uzgajivača i ribara, kao i gastro ponude restorana, koji će prodavati neobične morske specijalitete. Za ovo se pripremite 24. i 25. juna. Autentična scenografija lukobrana na adresi Luštica Bay će upotpuniti osjećaj lokalnog ribarskog mjesta.

KLAPE I MAŽORET

Bokeljske nošnje, tradicija, raznovrsne igre, folklor, nešto što jedan grad mora predstaviti posjetiocima, u Tivtu se zove:

“Kolo bez granica” – I, kako naziv kaže, za pravu igru nema granica, u godinama, u zemljama, u čaroliji koju predstavljaju. U druženju, u veselju, u ljepoti njihovih nošnji. Ne propustite da budete dio ove manifestacije od 23. do 27. augusta.

I za kraj, ali ne najmanje važno. Tokom cijele sezone Turistička organi- zacija Tivat organizuje izuzetno posjećene koncerte poznatih izvođača.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content