Dvije do sada neotkrivene ljepote Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina bogata je prirodnim ljepotama zbog kojih je naši sugrađani, ali i brojni turisti koji je posjete, nazivaju “raj na zemlji”.

Foto: Dron.ba/Printscreen

Veliki broj tih ljepota je populariziran, ali uvijek nas iznenadi pokoji skriveni biser koji nas kada ga otkrijemo oduševi i ostavi bez daha. Ovo ljeto, kada će većina građana uglavnom godišnji odmor koristiti unutar granica Bosne i Hercegovine, može se iskoristiti upravo za njihov obilazak. Naime, vrijedna ekipa produkcije Dron.ba za N1 snimila je dvije manje poznate ljepote naše zemlje – Ždrimački vodopad kod Gornjeg Vakufa i jezero Mandak kod Livna.

Ždrimački ili Crndolski vodopad se nalazi iznad sela Ždrimci kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja, od centra grada udaljen nekoliko kilometara. Vodopad visine 29 metara nalazi se na potoku Crndol, a u njegovoj blizini se nalaze i istoimena jezera. Vodopad se odlikuje iznimnom ljepotom, naročito s proljeća kad se s padina Radovine počne topiti snijeg, ili kada se u jesen pokaže sva njegova raskoš i otkriju broje krošanja.

Jezero Mandak ili Mandek je manje vještačko jezero smješteno ispod zapadnih obronaka planine Tušnice kod Livna. Zimi uglavnom bude zaleđeno, ali već s dolaskom proljeća na njemu se mogu vidjeti ribolovci jer je jezero izuzetno bogato ribom. Ljeti je pogodno za kupanje, stoga ga već s prvim vrućinama rado posjećuju svi kupači koji znaju za njegove ljepote.

Uživajte u prizorima iz zraka koji će vam otkriti ove dvije nove skrivene ljepote:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content