Ficibajer – raj kraj Save gdje Brčaci najradije provode vrijeme

Brčansko izletište Ficibajer mjesto gdje je Brčaci već dugo vremena najradije provode vrijeme u izuzetnoj prirodnoj ljepoti kraj rijeke Save.

Kasnih 60-tih godina 20. stoljeća na njemu je izgrađeno kupalište, a na obalama Save restoran, stepenište do Save kao i klupe za odmor. Svojim mirom i zelenilom pruža idealno mjesto za odmor i relaksaciju, ali i druženja kojih je na ovom izletištu oduvijek bilo.
 
Foto: Fotobaza
Brčaci će vam rado ispričati kako su rado išli na “bajr” (burad, tj. bačve u kojima su nekada bili bazeni) gdje se iskakalo iz čamca ili brodice, pa i pecalo.
 

Na njemu se često održavaju različiti turniri, takmičenja i manifestacije poput Brčanskog ljeta i Savskog cvijeta koje su oduvijek privlačile veliki broj posjetilaca. Na Ficibajru možete zaigrati olimpijski sport – odbojku na pijesku, a na njemu je održavano i otvoreno prvenstvo BiH u ovom sportu. Svi ljubitelji kajaka i kanua neće ostati uskraćeni za uživanje u rijeci Savi, jer na izletištu svoje prostorije ima lokalni kajak/kanu klub. Tokom ljeta oni privuku stotine ljubitelja ovog jedinstvenog sporta na tradicionalnu Savsku regatu. Na Ficibajru se tradicionalno igra i turnir u malom fudbalu, košarka, a često se organizira i motorijada. No na Ficibajr se ne dolazi samo rekreativno, na njemu Brčaci rado uživaju u šetnjama i svježem zraku, kafi i ugodnim druženjima.

Trenutno se radi na sanaciji ovog popularnog odmarališta na kojem će biti uređene staze i zelenilo, te postavljena rasvjeta. Na izletištu je u planu i izgradnja multifunkcionalne sportske dvorane sa zatvorenim bazenom, kad se steknu uslovi za to.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BRČKO – GRAD NA RIJECI SAVI SNIMLJEN IZ ZRAKA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content