Fotosafari s divljim konjima u Livnu

Ako se osjećate pomalo avanturistički, možete planirati odmor u livanjskom kraju gdje možete vidjeti divlje konje. Tokom fotosafarija na prostranstvima planine Cincar gdje divlji konji žive potpuno besplatno sa agencijom Continental Adventure doživjet ćete nezaboravnu avanturu.

Foto: Marin Mamuza

Prostranstvima visoravni Krug na planini Cincar, nedaleko od Livna, galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Evropi. Potomci su to pitomih konja koji već više od tri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima.

Cincar je najveća planina s 2.006 metara nadmorske visine, ispod koje obitavaju livanjski konji koje su Nijemci prozvali i Winnetuovim konjima. Na visoravni Krug obitava oko 180 divljih konja, potomaka mješanaca koje su stanovnici livanjskih sela pustili u divljinu 70-ih godina prošlog stoljeća.

Iz zahvalnosti i ljubavi prema ovim plemenitim životinjama, ali i zbog toga što se o njima više nije imao ko brinuti, timariti ih, hraniti i voditi na pojila, njihovi vlasnici nisu ih prodavali niti usmrćivali, nego su ih jednostvno prepustili divljini.

Divlji konji na Krugu; Foto: Marin Mamuza

U početku je stado konja na Krug planini činilo dvadesetak do trideset jedinki, ali je s vremenom taj broj porastao na oko 360 grla jer su se glavnom stadu pridružili i konji koji su pobjegli s područja Glamoča, Drvara i Kupresa, tokom ratnim djelovanjia na ovim područjima.

Konji su se okupili na platou “Kruzi” i prvi put u historiji postali su potpuno slobodni. Svojom ljepotom izazivaju uzdahe, oduševljenje i divljenje. Postali su motivi raznih fotografija i glavni razlog zašto je Livno postalo jedno od najtraženijih odredišta za odmor!

 

Fotosafari s divljim konjima

Tura započinje u Livnu odakle se vozite džipovima do podnožja planine Cincar. U podnožju planine prostire se prostrana visoravan “Kruzi”. Tokom off-road vožnje uživat ćete u netaknutoj i mirnoj prirodi.

Prva stanica na izletu je nevjerojatni vidikovac “Drulj” odakle se pruža prekrasan pogled na Glamočko polje. Na tom mjestu nastaju poznate fotografije “skoka”. Ovo mjesto nudi priliku za razgledavanje planina Cincar, Kujač, Golija, Dinara, Kamešnica, Biokovo, Tušnica i Livanjsko polje.

Nakon prvih 100 fotografija krećete u daljnju terensku vožnju i traganje za divljim konjima. Potraga može trajati nekoliko sati, ovisno o položaju divljih konja i vremenskim uvjetima. Do sada se nikada nije dogodilo da na ekskurziji nismo mogli pronaći konje.

Foto: Marin Mamuza, Continental Adventure

Ponašanje kada dođete među divlje konje

Sve što trebate je slijediti upute vodiča Continental Adventura. Objasnit će vam kako se ponašati i svakako biste trebali imati na umu da ste pored divljih životinja. Uobičajeni prizor kojem možete svjedočiti su borbe muškaraca koje se uglavnom događaju zbog hrane ili ženki.

Ako želite doživjeti potpunu blizinu i kontakt s tim divljim životinjama, možete ponijeti so, šećer ili jabuke. Ako želite hraniti konje, potrebno je to naglasiti našem vodiču kako bi mogao objasniti pravila prilikom hranjenja kako bi svi bili sigurni.


Kad ste već u Livnu ne propustite otići vidjeti gdje se nekada pravio livanjski sir, posjetiti Duman – izvor rijeke Bistrice i otići na piknik u prirodi!

Vaša avantura s agencijom Continental Adventure će zauvijek ostati ovjekovječena zahvaljujući profesionalnom fotografu. Nakon izleta dobit ćete sve profesionalne fotografije koje su uključene u cijenu putovanja, vaš zadatak je samo nasmiješiti se!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content