Glavni grad Malezije – Moćni Kuala Lumpur

Glavni grad Malezije, Kuala  Lumpur, čijom panoramom dominiraju moderni tornjevi, munare i kupole hramova, sa stanovnicima koji čine mozaik različitih kultura, važi za jedan od najuzbudljivijih i najvibrantnijih gradova Azije. 

Autor: Emira Azganović

Fotografije: Emira Azganović i Ajdin Hasanić

Između visokih nebodera, parkova i mnogo uličnih marketa, živi ova užurbana metropola koja kombinacijom starog i novog stvara ugodan kontrast, što je dio njegovog neodoljivog šarma. To je grad, koji je između 1.200 nominovanih gradova iz 220 različitih država, ponio titulu Sedam novih svjetskih čuda. Grad koji se iz godine u godinu nalazi među 10 najposjećenijih gradova na svijetu. 

ŠTA VIDJETI U KUALA LUMPURU?

Tornjevi Petronas

Zvuči nevjerovatno da čelik i beton mogu oplemeniti neki grad i dati mu sasvim novu dimenziju, ali tornjevi blizanci Petronas su arhitektonsko čudo Kuala Lumpura, s njima je ovaj grad postao još moćniji i šarmantniji. Oko njega se skoro 24h okupljaju turisti…

Unutar tornjeva se nalazi muzej nafte, koncertna dvorana, džamija i multimedijalni konferencijski centar. Tornjevi su opremljeni s ukupno 76 liftova, od čega je 58 dvospratnih liftova čiji donji dio staje na neparnim, a gornji na parnim spratovima, čija najveća brzina je 7 m/s, a mogu da povezu 26, odnosno 52 osobe. Dvospratni Sky Bridge, dužine 58,4 metra i težak 750 tona, povezuje dva tornja na 41. i 42. spratu.

Ono što također treba vidjeti u Kuala Lumpuru su Batu pećine, jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Malezije, unutar kojih se nalazi najveći hinduistički hram izvan teritorije Indije. U podnožju stepeništa je visoka statua božanstva Murugana, koji je najmlađi sin boga Šive i boginje Parvati, kome je hram i posvećen. Statua od 43 metra je najviša statua Murugana na svijetu, na čije farbanje je potrošeno 300 litara zlatne boje.

Tu je i prelijepa džamija Putra s munarom visokom 116 metara. Građena je od rozog granita, jer je roza simbol ljubavi i dobra u islamu. Može primiti do 15 hiljada vjernika unutar svojih elegantnih odaja.

Vrijedan posjete je i Kuala Lumpur Bird Park, koji se nalazi 10 minuta od centra Kuala Lumpura. Park je dom za više od 3.000 ptica, a ono što razlikuje Kuala Lumpur Bird Park od ostalih parkova ptica je koncept slobodnog leta. U neposrednoj blizini je i Vrt orhideja s hiljadama raznobojnih orhideja različitih vrsta.

Qatar Airways iz Sarajeva preko Dohe leti za Kuala Lumpur i otok Langkawi.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

PETRONAS TORNJEVI – ARHITEKTONSKO ČUDO KUALA LUMPURA

THE DATAI LANGKAWI – LUKSUZNI RESORT U SRCU PRAŠUME

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content