Čola, Halid, Brena – bogat program na planinama na otvorenju skijaške sezone

Na pragu smo skijaške sezone na planinama Bosne i Hercegovine. Skijaški centri, veliki i mali, spremni su da dočekaju sve ljubitelje zimskih sportova i opuštanja na snijegu.

Vlašić; Foto: Furaj.ba

Bjelašnica i Igman

Sezona skijanja na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu trebala je početi posljednjeg dana u novembra, no odgađa se zbog loših vremenskih uslova koji otežavaju rad ski centra.

Sezona skijanja će zvanično biti otvorena u srijedu, 6. decembra.

Skijaše na Bjelašnici i Igmanu ove godine očekuje niz noviteta. Instalirano je čak 50 novih topova za vještačko osnježenje, čime će se osigurati vrhunski uslovi na većini staza.

Ove godine je uređeno još 40 posto skijaških površina, a postavljeni su i javni toaleti.

Iz OC su naveli da rade i na stvaranju novog dječijeg igrališta, kao i da su sve površinske ski liftove pripremili za rad u nadolazećoj sezoni, odnosno da je urađen remont ski lifta Kotlovi kojeg će pustiti u rad čim vremenske prilike to dopuste.

Na četverosjednoj žičari Vučko postavljen je novi pogonski motor veće snage, što je rezultiralo povećanjem kapaciteta žičare na 600 skijaša po satu, uz postizanje maksimalne brzine od 2,6 mps.

A objavljen je i novi cjenovnik.

 

Vlašić

Tradicionalnim Šankanjem ski sezona na Vlašiću počinje 15. decembra. Na Šankanje obično pohrle iz svih dijelova BiH i regije zbog dobre zabave, a i ove godine je ona zagarantovana jer je najavljeno da će na otvorenju nastupiti najveće folk zvijezde regije – Halid Bešlić i Lepa Brena.

Za razliku od drugih ski centara, cijene ulaznica na Vlašiću nisu se mijenjale u odnosu na 2022. godinu.

Jahorina

Zvanični početak sezone na Jahorini planiran je za 8. decembar kada će na ovoj olimpijskoj planini nadomak Sarajeva koncert održati jedna od najvećih zvijezda regije – Zdravko Čolić Čola, a tokom sezone najavljeni su koncerti i drugih zvijezda.

Skijaše na Jahorini ove godine očekuju tri kilometra novih staza, a Olimpijski centar se pridružuje i obilježavanju 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, kada planiraju napraviti najvećeg Snješka na svijetu, što će biti uvršteno u Guinnessovu knjigu rekorda.

U planu je i otvaranje ski-centra Igrište.

Na Jahorini znatno skuplje cijene ski-karata

Kupres

Tačan datum otvorenja skijaške sezone na Kupresu još uvijek nije poznat, no skijalište se uveliko priprema, te se čini da će i vremenski uslovi biti povoljni, a od ove sezone je i cijelo skijalište pokriveno sistemom umjetnog osnaživanja što će garantirati uspješnu sezonu.

Najvažnija informacija za sve ljubitelje skijanja na Kupresu i onih koji to žele ove sezone isprobati, cijene ski karata ostale su nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu. Dnevna za odrasle je 40 KM, za djecu 28. Kada je riječ o poludnevnim kartama za odrasle one iznose 28.50 KM, a za djecu 23 KM. U ponudi imamo i sezonske karte koje za odrasle osobe iznose 555 KM, dok su za djecu 396,50 KM, a imaju i višednevne karte.

Dva su lica Kupresa i volimo oba  

Ponijeri

Od ove sezone skijaše u Ski centru Ponijeri očekuju poboljšani uslovi, a samim tim i rast cijena skijanja.

Na skijalištu je instaliran novi ski-lift, te su poboljšani uslovi skijanja, a otvoreni su i novi ugostiteljski objekti.

NOVE CIJENE:

Dnevno skijanje: 20 KM

Poludnevno skijanje: 15 KM

Noćno skijanje: 15 KM

Cjelodnevni parking: 5 KM

Staza za sankanje je besplatna.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content