Hotel i muzej jednog od najboljih fudbalera svijeta – Cristiana Ronalda

„Volio bih da za Bosnu zaigra Ronaldo…„ pjeva Dubioza kolektiv, a posjetitelji portugalskog otoka Madeira odavno poznatog po ugodnoj klimi vječnog proljeća ne propuštaju posjetiti MuseuCR7, muzej najslavnijeg stanovnika ovog otoka Cristiana Ronalda, portugalskog reprezentativca i fudbalera italijanskog prvaka Juventusa.

Fotografije i tekst: Lidija Blažević – Pajdaš

Autonomna vlada Madeire u čast Cristiana Ronalda nazvala je i zračnu luku njegovim imenom, što je zaslužio kao ustrajni promotor svog rodnog otoka, višestrukog osvajača titule najbolje otočne turističke destinacije na svijetu.

U svom poslovnom pothvatu s hotelskim lancem Pestana (čiji je osnivač i vlasnik također s vladom Madeire), u samoj luci glavnog grada Funchala otvoren je lifestyle hotel Pestana CR7 a do njega, u istom kompleksu nekadašnjih lučkih skladišta, nalazi se i Museu CR7.

Muzej je otvoren 2013. godine u prostoru koji se pokazao premalen za sve eksponate i trofeje, a kako je krenula ideja sa zajedničkim ulaganjem u hotel, muzej se 15.12.2016. uselio u zajednički kompleks na šetalištu, u samoj luci gdje u zimskoj sezoni pristaju prosječno 2 kruzera na ruti po zapadnom Mediteranu.

Muzej sigurno nema problema s posjetiteljima jer se u pristaništu ispred hotela svakoga dana iskrca nekoliko hiljada putnika s kruzera kojima je posjeta muzeju, uz slikanje s bronzanom statuom, obavezna tačka jednodnevnog razgledanja grada.

Kako se na aerodromu nalazi dućan za fanove s dresovima i ostalim navijačkim obilježjima Juventusa i portugalske reprezentacije, u ovom muzejskom dućanu nalaze se samo personalizirani proizvodi s oznakom CR7 – od privjeska za ključeve, ručnika, majica, do fudbalske lopte s potpisom… izbor nije velik, cjenovno se nađe za svakog ponešto.  Kao što su privjesci za ključeve.

Na razini ispod zemlje, nalazi se muzejska postavka koja daje pregled cjelokupne fudbalske karijere najboljeg portugalskog fudbalera, koji je s osam godina zaigrao u svom prvom klubu, lokalnoj Andorinhi, a sa samo 12 godina krenuo s otoka u lisabonski Sporting. Sve što se kasnije događalo je već poznata historija.

Tu se nalazi svih 5 zlatnih lopti koje je dosad osvojio, a sigurno bi se našlo mjesta i za šestu. U modernoj postavi izložene su i zlatne kopačke, trofeji osvojeni u karijeri sa svim klubovima, kao i 5 osvojenih trofeja Lige prvaka.

Pored stvarnih i materijalnih predmeta koji se mogu pronaći u muzejskoj zbirci, dodatni sadržaji čine iskustvo posjeta muzeju još zabavnijim. Tehnologija proširene stvarnosti omogućuje nam šansu za doživljaj interakcije s Ronaldom, u trenutku u kojem on slavi postignuti pogodak.

Navigacijom se na interaktivnoj vremenskoj traci može pretraživati i pregledavati najvažnije poteze, najljepše golove i utakmice, a obavezna su i slikanja za uspomenu s hologramom u prirodnoj veličini.

Sadržajna postavka s izloženim poklonima, pismima obožavatelja iz cijelog svijeta, memorabilijama svake vrste, sigurno posjetitelje ne ostavlja ravnodušnima, bez obzira na „fun status“. Koliko je samo truda bilo potrebno da se pripreme i pošalju sva ta pisma, crteži, albumi i kolaži fotografija… sve je to izloženo u ovom muzeju kao svojevrsno odavanje priznanja svim anonimnim obožavateljima.

Najteže pitanje koje se može postaviti osoblju muzeja je broj eksponata budući da se njihov broj povećava gotovo svakodnevno – dodaju se novi trofeji, dresovi, nagrade, pokloni, ali i sadržaji koji će zadovoljiti mlade posjetitelje.

Iz Muzeja samo treba slijediti iduća vrata koja vode u bistro Hotela CR7Funchal koji je svojevrsni dnevni boravak brenda CR7. Hotel 4* predstavlja lifestyle koncept za goste koji vole udobnost, opuštenost i naravno, sport koji se može pratiti na LCD ekranima na stotinama raspoloživih sportskih kanala. Ne samo fudbalskih.

I ovdje se na svakom koraku osjeća prisustvo slavnog sportiste. Moderan dizajn interijera, kreativna ponuda hrane i pića, opušteno osoblje čiju službenu odjeću čine farmerke, tene i zanimljive košulje, pokazuju promišljenost koncepta hotela, ali bez pretjerivanja koje bi preraslo u idolopoklonstvo.

Osim odličnog doručka, bogatog lokalnim namirnicama, egzotičnim voćem i sokovima, u ponudi bistroa su i CR7 specijaliteti „kuće“: salata i biftek.

Gosti hotela imaju besplatan ulaz u muzej (ulaznica stoji 5 eura), a za dobrodošlicu, mlado i ljubazno osoblje hotela počastit će na dolasku najpoznatijim portugalskim slatkišem Pastel de Nata i desertnim vinom s Madeire (ili nekim bezalkoholnim sokom/ smoothiejem)

Portugal je prepoznat kao turistička zemlja u kojoj se gost ugodno osjeća, a stanovništvo je vrlo susretljivo i pristupačno. Madeira se nalazi gotovo 1.000 km od portugalskog kopna (bliže je obali Maroka) i to se osjeti u klimi, načinu života i odnosu prema turistima. Opušteni su, ugodni, nenametljivi i ponosni na svoj otok i svoju tradiciju, navikli na samodostatnost i neku vrstu samoće. Naučili su živjeti od svog rada, pobrinuli su se za energetsku nezavisnost, a osim turizma, imaju poljoprivredu i industriju.

Na svog su planetarno popularnog sunarodnjaka Cristiana Ronalda ponosni kao što je i on ponosan na svoje porijeklo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content