I umjetnik Jusuf Hadžifejzović na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu

Likovni i vizualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović bit će predstavljen sa svojim radovima i performansom na ovogodišnjem Venenecijanskom bijenalu. 

U drugim paralelnim programa Venecijanskog bijenala iz BiH predstavit će, osim Hadžifejzovića, umjetnica Šejla Kamerić, slikar Safet Zec i posthumno Gordana Anđelić Galić, dok će u bh. paviljonu biti izloženi radovi Stjepana Skoke.

Hadžifejzović je u okviru paralelnog programa „Nomadic Party“ 19. aprila imati svoje prvo predstavljanje sa programom „Prodavnica praznine“, u organizaciji Nine Dragon Heads, multinacionalna umjetničke asocijacije iz Koreje koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta i već je godinama prisutna na ovom najvećem svjetskom umjetničkom događaju likovne i vizualne umjetnosti.

Njihov ovogodišnji program dešavat će u izložbenom prostoru Spacio Punch. 

420424986-2751744701646092-2225874106420143120-n

U okviru programa „Nomadić Party“ bit će organizirana projekcija filma „Posljednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića, koji se bavi velikim izložbama održavanim osamdesetih godina prošlog vijeka u Colegium Artisticumu i Skenderiji. 

Podsjećamo, Jusuf Hadžifejzović je bosanskohercegovački umjetnik sa najviše učešća u Venecijanskom bijenalu. 

Venecijansko bijenale suvremene umjetnosti ove godine se održava 60 put. Kao što je od ranije poznato, ovogodišnji zvanični nacionalni predstavnik Bosne i Hercegovine je Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru s projektom ”Mjera mora”, autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postavke Marina Ivanovića, ujedno i povjerenika Paviljona BiH.

Sveučilište u Mostaru je sa svojim Muzejom moderne umjetnosti, prvi put kandidiralo povjerenika, umjetnika i sebe kao instituciju za vođenje projekta u ime Bosne i Hercegovine. Umjetnički projekat „Mjera mora“ bit će izložen u Palazzo Zorzi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content