Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Iranska kuhinja
 Iranska kuhinja
Foto: Pixabay/Ilustracija
Kuhinja

Iranska kuhinja

by Furaj.ba 6 min read

AA

Hrana je kultura, baština i bogatstvo. Jedan od najboljih načina upoznavanja Irana je preko gastronomije.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iranska kuhinja jedna je od najegzotičnijih na svijetu. Njena čarolija je u posvećenosti kuhanju, odabiru namirnica i začina. Baš kako se u Iranu pristupa poeziji i umjetnosti, tako se ulazi i u kuhinju. Pravilna upotreba biljaka i začina savladavana je godinama. Nezamislivi su obroci bez riže, a Iranci vole jesti i voće i povrće – naročito zato što raste svuda oko njih. Poznati su kao dobri domaćini, jer slijede izreku svojih predaka Perzijanaca:  “Mehman hedijeh Hodast“, što znači “Gost je Božiji dar“. Zbog toga da dostojanstveno dočekaju gosta iranske domaćice čuvaju tradicionalne recepte od zaborava.

Hrvatsko-iransko društvo Irandustan pokrenulo je na svojoj Facebook stranici izazov “Kuhajmo iranski”, stoga vas upoznajemo s nekim od najomiljenijih recepata svih Iranaca. O omiljenom jelu Korme sabzi već smo pisali.

Suprotno mnogim očekivanjima, Iranci zapravo jedu malo mesa. Kebab se većinom jede u restoranima, a kod kuće meso dolazi u manjim količinama, praćeno s mnogo povrća i nezaobilaznom rižom. Tako je npr. jedno od najdražih jela u Iranu horešte bamije. Radi se o varivu od bamije, koje se često miješa s mesom, a originalno stiže iz južne pokrajine Huzestan.

Foto: Facebook

Aš je iranska gusta juha, slična maneštri. Može se naći u raznim varijantama širom Irana, ali i u Afganistanu, na Kavkazu i istočnoj Turskoj. Koliko je aš važan za Iran pokazuje i riječ za kuhara – ašpaz, što doslovno znači „osoba koja kuha aš“. Kuhinja se na perzijskom jeziku kaže ašpazhane, što pak znači dom kuhara. Postoji preko 50 vrsti aša u Iranu, a aš-e rešte je jedna od najomiljenijih. Rešte je osobito popularan u južnom iranskom gradu Širazu, rodnom kraju mnogih omiljenih iranskih pjesnika i filozofa. Rešte je vrsta tanke tjestenine. Aš-e rešte se obično poslužuje za iransku novu godinu (Noruz) ili tokom hladnijih mjeseci u godini, s obzirom da rešte nose simboliku dobre sreće u novoj godini.

Foto: Facebook

Sinonim za abgušt je Dizi, koji je posebno dobro čuvan kao kulinarska tradicija u svetom šijitskom gradu Komu. Ono je vrhunsko iransko jelo i jedno je od najpopularnijih u zemlji. Dizi je u stvari naziv za zemljani lonac u kojem se priprema hrana. To je jedno od najstarijih jela čovječanstva, jer recept seže do zore civilizacije, u drevnoj Mezopotamiji. Sjeckana janjetina, slanutak, bijeli grah, nasjeckani luk, čehnja bijelog luka, kurkuma i biber pomiješaju se zajedno u vodi i kuhaju. Kad je spreman, ima poseban način posluživanja. Juha se prvo stavlja u zdjelu i jede se obično uz hljeb natopljen u njoj (Iranci ovu juhu nazivaju hljebom Terid). Ostatak se mora zgnječiti. Na tradicionalan način, dok poslužuju Dizi, konobari nude gostima opremu za drobljenje sastojaka, koji se potom umataju u komadu hljeba i jedu rukom. Uz njega se poslužuje povrće, posebno luk i limeta. Dizi se uvijek jede vruć jer daje izvrstan okus!

Foto: Facebook

Neka od omiljenih jela još su: Kufte Tabrizi, Fesendžan,
Čelo kebab i Kotab.


Korme Sabzi – omiljeno jelo svih Iranaca | Furaj.ba

Korme Sabzi je omiljeno jelo svih Iranaca i može se naći na stolu svake sedmice. Foto: Facebook Smatrano nacionalnim jelom Irana, tradicija i historija Korme Sabzija datira najmanje od 500 do 1.000 godina. Stoljećima se posluživalo kao glavno jelo u iranskim domaćinstvima, a ujedno jelo i za članove porodice vraćajući se nakon dugih izbivanja daleko od kuće.


 

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Intervjui

Hanka Paldum, zvijezda – Gradila sam svoju kuću u srcima

7 Februara, 2023
Novosti

ARS AEVI NUCLEUS KYIV – Solidarna izložba savremene umetnosti Kijev

6 Februara, 2023
Vikend Planer

Ski centar Kneževo

5 Februara, 2023
Izdvojeno

Kada”udara” prvo džemre i stižu topliji dani?

5 Februara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Izdvojeno Novosti

Putovanje u Iran u martu!

Iran se možda ne čini kao uobičajena turistička destinacija i

Iran

Isfahan – dragulj Irana

Isfahan treći najveći grad u Iranu (oko 1,6 miliona stanovnika)

Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.