Iranska kuhinja

Hrana je kultura, baština i bogatstvo. Jedan od najboljih načina upoznavanja Irana je preko gastronomije. Iranska kuhinja jedna je od najegzotičnijih na svijetu. 

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iranska kuhinja jedna je od najegzotičnijih na svijetu. Njena čarolija je u posvećenosti kuhanju, odabiru namirnica i začina. Baš kako se u Iranu pristupa poeziji i umjetnosti, tako se ulazi i u kuhinju. Pravilna upotreba biljaka i začina savladavana je godinama. Nezamislivi su obroci bez riže, a Iranci vole jesti i voće i povrće – naročito zato što raste svuda oko njih. Poznati su kao dobri domaćini, jer slijede izreku svojih predaka Perzijanaca:  “Mehman hedijeh Hodast“, što znači “Gost je Božiji dar“. Zbog toga da dostojanstveno dočekaju gosta iranske domaćice čuvaju tradicionalne recepte od zaborava.

Hrvatsko-iransko društvo Irandustan pokrenulo je na svojoj Facebook stranici izazov “Kuhajmo iranski”, stoga vas upoznajemo s nekim od najomiljenijih recepata svih Iranaca. O omiljenom jelu Korme sabzi već smo pisali.

Suprotno mnogim očekivanjima, Iranci zapravo jedu malo mesa. Kebab se većinom jede u restoranima, a kod kuće meso dolazi u manjim količinama, praćeno s mnogo povrća i nezaobilaznom rižom. Tako je npr. jedno od najdražih jela u Iranu horešte bamije. Radi se o varivu od bamije, koje se često miješa s mesom, a originalno stiže iz južne pokrajine Huzestan.

Foto: Facebook

je iranska gusta juha, slična maneštri. Može se naći u raznim varijantama širom Irana, ali i u Afganistanu, na Kavkazu i istočnoj Turskoj. Koliko je aš važan za Iran pokazuje i riječ za kuhara – ašpaz, što doslovno znači „osoba koja kuha aš“. Kuhinja se na perzijskom jeziku kaže ašpazhane, što pak znači dom kuhara. Postoji preko 50 vrsti aša u Iranu, a aš-e rešte je jedna od najomiljenijih. Rešte je osobito popularan u južnom iranskom gradu Širazu, rodnom kraju mnogih omiljenih iranskih pjesnika i filozofa. Rešte je vrsta tanke tjestenine. Aš-e rešte se obično poslužuje za iransku novu godinu (Noruz) ili tokom hladnijih mjeseci u godini, s obzirom da rešte nose simboliku dobre sreće u novoj godini.

Foto: Facebook

Sinonim za abgušt je Dizi, koji je posebno dobro čuvan kao kulinarska tradicija u svetom šijitskom gradu Komu. Ono je vrhunsko iransko jelo i jedno je od najpopularnijih u zemlji. Dizi je u stvari naziv za zemljani lonac u kojem se priprema hrana. To je jedno od najstarijih jela čovječanstva, jer recept seže do zore civilizacije, u drevnoj Mezopotamiji. Sjeckana janjetina, slanutak, bijeli grah, nasjeckani luk, čehnja bijelog luka, kurkuma i biber pomiješaju se zajedno u vodi i kuhaju. Kad je spreman, ima poseban način posluživanja. Juha se prvo stavlja u zdjelu i jede se obično uz hljeb natopljen u njoj (Iranci ovu juhu nazivaju hljebom Terid). Ostatak se mora zgnječiti. Na tradicionalan način, dok poslužuju Dizi, konobari nude gostima opremu za drobljenje sastojaka, koji se potom umataju u komadu hljeba i jedu rukom. Uz njega se poslužuje povrće, posebno luk i limeta. Dizi se uvijek jede vruć jer daje izvrstan okus!

Foto: Facebook

Neka od omiljenih jela još su: Kufte TabriziFesendžan,
Čelo kebab i Kotab.


Korme Sabzi – omiljeno jelo svih Iranaca | Furaj.ba

Korme Sabzi je omiljeno jelo svih Iranaca i može se naći na stolu svake sedmice. Foto: Facebook Smatrano nacionalnim jelom Irana, tradicija i historija Korme Sabzija datira najmanje od 500 do 1.000 godina. Stoljećima se posluživalo kao glavno jelo u iranskim domaćinstvima, a ujedno jelo i za članove porodice vraćajući se nakon dugih izbivanja daleko od kuće.


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content