Jevrejske palate i spomenici bez kojih Sarajevo ne bi bilo isto

Jevreji žive u Sarajevu već više od 500 godina i sa sobom su donijeli španski i portugalski jezik, brojne pjesme, bogatu kuhinju i religiju, te je veliki dio toga postao nerazdvojivi dio kulture grada Sarajeva. Jevrejske palate i spomenici su danas među najljepšim stambenim objektima u gradu. Širom Baščaršije nekada su imali svoje trgovine. Malo je poznato da od njih potječe i pjesma “Kad ja pođoh na Bentbašu” koja je u iskonskom izdanju zapravo sefardska sinagogalna pjesma.

Fotografije: Furaj.ba

Predstavit ćemo vam najznačanije jevrejske spomenike u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, bez kojih Sarajevo jednostavno ne bi bilo isto.

Muzej Jevreja

Kroz mali prolaz koji povezuje Ferhadiju i Bašeskijinu ulicu doći ćete do Jevrejske četvrti i Starog hrama koji se nalazi u neposrednoj blizini katedrale Srca Isusova i Gazi Husrev-begove džamije. Stari jevrejski hram, Il kal grandi (Veliki hram) sagrađen je 1581. godine, po doseljenju Sefarda u Sarajevo. Kada pređete prag hrama ulazite u jedan novi svijet koji svjedoči o životu, stvaralaštvu i stradanju jevrejskog naroda BiH, a šta sve možete vidjeti u njemu pogledajte na ovom linku. Do starog izgrađen je i Novi hram, objekat u kojem je danas smještena istoimena galerija.

Jevrejski muzej u Sarajevu je na prvom mjestu od deset najvećih svjetskih jevrejskih destinacija koje treba posjetiti, po odluci čitatelja uglednog lista “The Jewish Daily Forward”.

Aškenaška sinagoga

Foto: Furaj.ba

Jedina aktivna jevrejska sinagoga u Bosni i Hercegovini je sarajevska aškenaška sinagoga. Izgrađena je u pseudomaurskom stilu po projektu Karla Paržika, smještena na lijevoj obali rijeke Miljacke, nedaleko od Latinske ćuprije i mosta na Drveniji. Treća je po veličini u Evropi, a njena izgradnja je završena 30. septembra  1902. godine, kada je izvršeno i osvećenje prve aškenaške sinagoge u Sarajevu u tadašnjoj Terezija ulici.

U Sarajevu su i danas sačuvani objekti čak osam nekadašnjih sinagoga, no samo se Aškenaška aktivno koristi za molitve.

Jevrejsko groblje

Jevrejsko groblje „Borak“ osnovano je u Sarajevu sredinom 16. vijeka, iza onog u Pragu, i najveće je u Evropi. Tokom višestoljetnog postojanja groblje je prkosilo raznim historijskim previranjima, ali nikad nije bilo oštećeno sve do posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Predstavlja svojevrsni dokument o određenim aspektima života Sefarda, a kasnije i Aškenaza u bh. prijestolnici. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila ga je 2004. godine nacionalnim spomenikom BiH.

Malo poznati detalji

Rijetko ko zna da je današnja ulica Ćemaluša nekada bila tzv. jevrejska ulica s obzirom na to da su je sagradili Jevreji, te da je u njoj živjelo nekoliko bogatih jevrejskih porodica. U toj ulici živjela je porodica Albahari iz Tešnja, po čijem je članu i partizanu Šalomu Albahariju Ćemaluša nekada i nosila ime. U toj ulici i danas postoji jevrejska škola i zgrada jevrejske zadruge, a nedaleko od ulice, pored današnjeg BKC-a, nalazi se Zavod za razvoj KS koji je nakada bio sjedište Jevrejske općine. Na mjestu BKC-a nekada je također bio Jevrejski hram.

Salomova palata; Foto: Furaj.ba

Nedaleko od Ćemaluše, u Titovoj ulici nalazi se i Salomova palata koju je izgradio Mojca Solom kao prvu stambenu zgradu izgrađenu isključivo za iznajmljivanje.

Blizu nje smješten je i spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe Vječna vatra, na pročelju palate koja je bila prvi sarajevski hotel kojeg je izgradio mađarski Jevrej Juraj Najthart.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content