Katedrala Notre Dame u Parizu otvara se do kraja godine

Do kraja 2024. godine trebala bi biti završena obnova katedrale Notre Dame, jednog od historijskih simbola Pariza, glavnog grada Francuske, koja je teško oštećena u požaru 15. aprila 2019. godine.

Foto: Furaj.ba

Pet godina restauracije

Radovi na restauraciji 800 godina stare katedrale traju već pet godina. Prije požara, posjećivalo ju je godšnje oko 14 miliona turista.

Očekuje se da će jedna od najposjećenijih historijskih građevina u Francuskoj ponovo otvoriti svoja vrata za posjetioce 8. decembra.

Otprilike 1.000 komada drveta koji čine kostur kule od 96 metara, izradili su stolari u radionici u pokrajini Lorraine. Zatim je skelet kule postavljen na historijsku katedralu i prekriven olovom. Težina novog tornja bila je 600 tona.

Nastavlja se čišćenje oko 8.000 cijevi orgulja koje su zahvaćene požarom u katedrali. Pored čišćenja unutrašnjosti objekta, privode se kraju i radovi na sanaciji urušenih svodova i zidova. Očišćeni su i vitraži, koji su važni elementi gotičkog stila katedrale.

Neke od statua koje su nakon požara uklonjene iz zgrade postavljene su na svoja nekadašnja mjesta u katedrali nakon što su vraćene u prvobitno stanje. Katedrala je ponovo dobila drvenu propovjedaonicu, koja je teško oštećena 2019. godine.

Nepoznat uzrok požara

Požar je iz nepoznatog razloga izbio 15. aprila 2019. u katedrali, koja se smatra simbolom kršćanstva u Francuskoj, čije je temelje postavio papa tog razdoblja 1163. godine, a za dovršetak je trebalo 300 godina.

Jedan od 96 metara visokih tornjeva i krov katedrale, koju je u kratkom vremenu zahvatio plamen, potpuno su se urušili, a zgrada je teško oštećena.

Za radove na obnovi Katedrale prikupljen je rekordan iznos donacija od 844 miliona eura iz cijelog svijeta.

Pariz povećava boravišne takse za turiste u 2024. godini, a Luvr cijene karata

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content