Kotor – vijekovima mlad

Grad Kotor nalazi se u prekrasnom Bokokotorskom zaljevu na Crnogorskom primorju. Kotor je ne samo jedna od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori, već je također dio svjetske kulturne baštine, a popularni Lonely Planet predstavio ga je kao grad koji se obavezno mora posjetiti.

Fotografije: TO Kotor

Kotor ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe i jedan je od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih gradova u ovom dijelu Mediterana.

Šta posjetiti u Kotoru

Gradske zidine

Kotorske zidine su najveća atrakcija u Kotoru za svakog posjetioca. Duge su 4,5 km, a na pojedinim mjestima visina dostiže i do 20 metara. Preko 1350 stepenika posjetilac se može popeti do tvrđave Sv. Ivan i ujedno uživati u spektakularnom panoramskom pogledu na zaljev.

Pomorski muzej

Pomorski muzej pruža posjetiocima uvid u bogatu pomorsku historiju Boke Kotorske. Muzej posjeduje raskošnu kolekciju pomorskih artefakata, dokumenata, zbirku umjetničkih predmeta, etnografsku zbirku i kolekciju oružja.

Gradska galerija

Nalazi se u Kulturnom centru “Nikola Đurković” i prati radove regionalnih savremenih umjetnika, uključujući primijenjenu umjetnost i nove medije (video i performanse).

Katedrala Sv. Tripuna

Ovo je najpoznatiji i najimpresivniji objekat u Starom gradu. Izgrađena na temeljima ranije crkve iz 9. vijeka, romanička katedrala je posvećena 1166. godine. Nekoliko puta je obnavljana, a zemljotresi su značajno izmijenili njen prvobitni izgled. Katedrala posjeduje veoma bogatu umjetničku riznicu.

Crkva Sv. Nikole

Crkva Sv. Nikole nalazi se u sjevernom dijelu Starog grada, gdje predstavlja najmlađu crkvu. Gradnja započeta 1902. završena je 1909. godine. Crkva Sv. Luke je sagrađena 1195. godine, a ono što je za nju karakteristično je da ima dva oltara. Posebnu vrijednost čini ikonostas visoke umjetničke vrijednosti, rad domaćih majstora ikonografske škole Dimitrijević-Rafailović.

Perast i otok Gospa od Škrpjela

Perast je zasigurno jedno od najatraktivnijih mjesta u Kotorskom zaljevu. Predivni mali barokni grad karakterističan je po mnogim stvarima i posjetiocima nudi nezaboravno iskustvo. Pored muzeja i crkava, najpoznatija lokacija u Perastu je otok Gospe od Škrpjela koji se mora posjetiti.

Obilazak zaljeva brodom

Bokokotorski zaljev je jedan od najprepoznatljivih pejzaža na Mediteranu. Zaljev se nalazi na samom jugu Jadranskog mora i sastoji od četiri manja zaljeva koji su sa svih strana okruženi planinama.  Istraživanje Bokokotorskog zaljeva brodom jedinstveno je i fantastično iskustvo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content