Kotorske fešte

Za vrijeme odmora svakako želite nešto zanimljivo vidjeti i doživjeti a Kotor je grad festivala, karnevala, maskenbala, ribarskih fešti, ritualnih svečanosti i zanimljivih događanja, starih i po nekoliko vjekova, ispunjenih istorijom i legendama. Karnevalsko slavljenje i zabava u Kotoru se izvorno zove FEŠTANJE.Ovdje navodimo neke od poznatijih, kako biste svoj odmor mogli od samog početka dobro planirati.

1

Januar – februar

DAN SV. TRIPUNA

Svečanosti u slavu zaštitnika grada Sv. Tripuna, potiču još iz IX vijeka. Ispred stare kotorske katedrale koja nosi ime sveca, Bokeljska mornarica igra kolo Sv. Tripuna. Služi se misa, procesija ide kroz grad a vjernici se poklanjaju moštima sveca koje se čuvaju u istoimenoj kotorskoj katedrali.

Februar

KOTORSKI KARNEVAL

Tradicionalne kotorske karnevalske fešte najveća su zabavna manifestacija u Crnoj Gori. Kotorski karneval posjeti nekoliko hiljada ljudi.

Mjesecima prije karnevala šiju se originalne maske. Osim karnevala, dešavanja na kotorskoj rivi, ulicama, u hotelima, organizuju se i maskenbali za djecu i odrasle, te koncerti i pozorišne predstave. U diskoteci Maximus je izbor najorginalnije grupne maske.

Osim karnevalskih trupa iz Kotora i drugih primorskih i gradova Crne Gore, u Kotorskom karnevalu ucestvuju i mnoge karnevalske grupe iz Evrope i svijeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karneval kamelija

Mart – April

FEŠTA KAMELIJA
Svake godine, tokom marta i aprila, u malom mjestu Stoliv kod Kotora, održava se manifestacija u slavu cvijeta kamelija jer po legendi,  ovaj cvijet je 1870. godine iz Japana u Boku Kotorsku donio stari stolivski kapetan, da bi je poklonio svojoj dragoj.

Dani Kamelije je manifestacija, za koju se vrijedne kotorske domaćice i uzgajivačice cvijeća iz Boke Kotorske pripremaju cijele godine, a tokom proljeća ovaj lijepi cvijet krasi skoro sve kotorske bašte, održavaju se izložbe cvijeća, likovne izložbe, pozorišne predstave i „Bal kamelija“ i izbor “Dame kamelije”. To je obično neka od poznatijih ženskih ličnosti, koju druŠtvena angažovanst, te požrtvovanja i ostvarenja u prethodnoj godini kandiduju za titulu „ Dame kamelije “.

Juni

FESTIVAL PODVODNOG FILMA – već nekoliko godina u Kotoru se održava revija filmova koji su napravljeni da bi promovisali bogatstvo morskog akvatorija Crne Gore i putem filmskog platna posjetiocima dočarali podmorje i čari ronjenja i istraživanja morskog dna. Osim fimova iz Crne Gore na reviji se prikazuju i filmovi o podmorju iz zemalja iz okruženja i nekih evropskih država.

1a-2

Fašinada

Juli

FESTIVAL DJETETA se održava svake godine u julu kada je cijeli Kotor jedna velika pozornica na kojoj u pozorišnim predstavama glume djeca i odrasli , oni čitaju poeziju i stihove i cijelom svijetu šalju poruke mira i ljubavi, onako, kako to samo djeca znaju.

FAŠINADA je stari narodni običaj u Boki Kotorskoj koji se organizuje svake godine 22. jula, u slavu Gospe od škrpjela (škrpjel = hrid).

Fašinada je procesija u kojoj konvoj međusobno povezanih barki napunjenih kamenjem i okićenih jablanovim granama kreće iz peraške luke ka Gospi od škrpjela da tamo polože kamenje. Na čelu konvoja je Župnik a u barkama peraški muškarci dok ih žene ispraćaju i pozdravljaju sa obale.

Fašinada je dobila ime po italijanskoj riječi “fascia“, što u prevodu znači traka ili povez kojim su barke međusobno uvezane.

Fašinada je naročita turistička atrakcija koja se završava narodnim veseljem. Obiluje prikazima lokalne kulture i tradicije, narodnih nošnji, pjesme i narodskog duha Perasta i Boke Kotorske.
U okviru Fašinade poslednje dvije godine se organizuje i međunarodna regata jedrilica krstaša, kojom se upotpunjuje kompletan ugođaj i priča o Perastu i pomorcima.

Veliki broj turista i građana Boke dođe u Perast da uživa u ambijentu Grada Muzeja i da ostavi svoj pečat u bokeljskoj tradiciji i jednoj od rijetkih procesija na moru – Fašinadi.

INTERNACIONALNI FESTIVAL MODE

Kotor je sve više prepoznatljiv i po modnim dešavanjima. Festival mode traje nekoliko dana i okuplja modne kreatore iz Crne Gore okruženja i inostranstva. Najzastupljeniji, su ipak renomirani italijanski kreatori i njihove najnovije kreacije. Smotra mode u Kotoru traje već nekoliko godina, a do sada su se na njoj, izmedju ostalih, predstavili : Dolce Gabanna, Pal Zileri, Prada, Armani, Ferre, Versace… Pored ljubitelja savremenih modnih trendova i lijepog oblačenja, tih dana Kotor je i stjecište biznismena, glumaca, vlasnika modnih kuća i ostalih ličnosti iz svijeta dzet seta.

Avgust

INTERNACIONALNI LJETNI KARNEVAL

Igra, veselje, koncerti i ribarske fešte. Slično zimskom karnevalu, i ljetnji karneval namijenjen je zabavi i slavlju na ulicama i trgovima Kotora. Centralni događaj je Karnevalska povorka koju glavnom gradskom rivom predvodi kapo karnevala. Slijede ih gradska muzika, mažoretke, karnevalske grupe iz Kotora, Tivta, Budve i Tuzija, kao i gosti iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bokeljska noć

BOKELJSKA NOĆ
Jedne će se noći lude

Zapalit u nama vatre

Čudit će se moje vale

Kako zanos budi ljude
Manifestacija u kojoj se bira najljepše uređena barka prepoznatljiva je po povorci čamaca, koji se danima prije toga ukrašavaju. Čamci krstare duž kotorske luke, u defileu, ukrašeni svjetiljkama. Uporedo sa ukrašenim brodicama, koja se jedna za drugom lagano kreću, na kotorskim trgovima traje zabava uz pjesmu, igru , vatromet i zabavu do zore.

MEDJUNARODNI SUSRET KLAPA – muzička svečanost krajem avgusta, koja podrazumijeva susret takmičara u klapskom pjevanju. Ova svečanost održava se u mjestu Perast, nadomak Kotora. Klapsko pjevanje je posebna vrsta muzičkog izražavanja, odnosno pjevanja, svojevrsna prostorima Južnog Jadrana, odnosno, zastupljena u Dalmaciji i Boki Kotorskoj. Klapama iz Crne Gore, u tradicionalnom narodnom pjevanju, pridružuju se klape iz Hrvatske. Manifestacija obično traje tri dana, a ima i takmičarski karakter.

 

Budete li prisustvovali nekom od ovih događaja, Kotorani će se potruditi uvući vas u svijet maškarada i tradicionalnih običaja. Otvoreni, druželjubivi, pokazaće vam najbrži put do srca Kotora.

 

Pripremila: Emira Azganović, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content