Specijalitet krajiške kuhinje – omač među prvim je bh. proizvodima koji su dobili oznaku garantirano tradicionalni specijalitet, a proizvođači tih autohtonih kulinarskih delicija odgovarajući certifikat akreditiranih institucija.
Donosimo recept za ovu krajišku deliciju!
Sastojci:
- 500 gr širokih rezanaca,
- mlijeko,
- kiselo vrhnje,
- kajmak.
Priprema:
Omač se pravi od tankog tijesta i mlijeka. Tijesto se pravi od pšeničnog brašna koje se tvrdo zamjesi, a zatim se razvije na tanke trake koje se peku na plehu od šporeta. Kad su pečene, trake se isjeku u deblje rezance, a zatim kuhaju u mlijeku.
Skuhajte tjesteninu i ocijedite! U tjesteninu dodajte malo mlijeka i sačekajte dok se ukuha u tijesto! Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje i kajmak!
Servirajte po želji i prijatno!