Krasotica Una slavi svoj dan!

Kada su Rimljani stigli na obale rijeke Une, očaran njenom ljepotom jedan od njih uzviknuo je: ”Una”, što znači jedna, ili jedina, želeći reći da takvu do sada nije vidio. Tako je naša riječna ljepotica dobila svoje ime, kao što je zbog svoje važnosti u jednom trenutku dobila i svoj dan koji se obilježava svakog 17. maja.

Tim povodom Nacionalni park ”Una” uvijek se potrudi organizovati manifestaciju bogatog sadržaja. Još u ponedjeljak odvijale su se ekološke aktivnosti dječijih vrtića iz Bihaća, a mali slikari boravili su i na rijeci. U međuvremenu, organizovane su također Dječija ekološka akademija i 10. dječija sportska olimpijada na terenu STENS.

Djeca koja rastu uz smaragno zelenu rijeku od malih nogu se vežu za nju i osvještavaju ekološki, a NP ”Una” čini sve putem različitih aktivnosti da Una bude u fokusu i na državnom i međunarodnom nivou, posebno u vrijeme odvijanja sada već slavne regate. Nakon Enisa Bešlagića, na Štrbačkom buku 8. maja upriličena je i svečana inauguracija još jedne ambasadorice nacionalnog parka – dvogodišnje Une Džeko, kćerke fudbalske zvijezde Edina Džeke.

”Čast nam je biti dio ove lijepe priče”, rekla je tada njegova supruga Amra Džeko.

A koliko je Una sa zaštićenim područjem značajna uvijek je isticao direktor Nacionalnog parka ”Una”, Amarildo Mulić, naglašavajući važnost očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti parka, te razvoja održivog turizma u ovom kraju. Zato je Dan rijeke Une važan događaj kada se ponovo skreće pažnja na neprocjenjivo bogatstvo naše zemlje.  

Centralna manifestacija Dana rijeke Une, 17. maja, započinje putovanjem autobusom Smaragdnom dolinom Une, Bihać-Račić, u 10.00 sati. Uz edukativni dio, bit će i veselo zahvaljujući muzičkoj grupi Camino verde i tamburaškom sastavu Prijatelji sa Une. Sportske aktivnosti i likovno stvaralaštvo slijede u 12 sati, te na kraju dana ukusna zakuska u prirodnom ambijentu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content