Lejla Beba i Alma Delić – Naše putovanje u Šri Lanku

Dvije prijateljice nisu samo pronašle zajednički jezik u tome kako drugarski i aktivno provoditi vrijeme u svom gradu, Sarajevu, one su i idealni tandem za putovanja među kojima su im omiljena egzotična. Dok su Lejla Beba i Alma Delić prošle godine osvajale Bali, ovog ljeta njihovo odredište bilo je čarobna Šri Lanka o kojoj su im pričali prijatelji koji su je posjetili, a neki od njih poslije toga odlučili su se čak tamo preseliti.

“Gledajući fotografije na internetu i sve prirodne ljepote koje ova zemlja nudi, znale smo da imamo našu sljedeću destinaciju. U trenutku kada smo počele planirati putovanje, iako smo inicijalno htjele ponoviti put na Bali, avionske karte su bile na akciji i, šta reći, zvijezde su se poklopile, Šri Lanka nas je čekala”, govori Lejla.

Njihovo iskustvo pokazalo je da je, generalno gledano, putovanja u Aziju veoma jednostavno samostalno organizovati i planirati.

“Internet nudi obilje informacija i putopisa, tako da je lako odlučiti šta vidjeti i koliko dana u kojem mjestu provesti. Ni dobijanje vize nije komplikovano: aplicira se putem web stranice, plaćanje je online također, a potvrda na mail stiže u roku od 5 minuta. Vakcinacija nije obavezna”, pojasnila je Alma.

Zemlja 50 nijansi zelene

A šta su sve vidjele i šta sve preporučuju sažeto je u sljedećem odlomku:

“Šri Lanka je prelijepa i zemlja nevjerovatno bogata prirodnim resursima. Nije dugo trebalo da joj damo naziv ‘50 shades of green’. Vjerovali ili ne, ali ova zemlja ima čak 26 nacionalnih parkova. Mi smo se odlučile za kružnu turu u trajanju od 13 dana. Posjetile smo Sigiriyu, Dambullu, Kandy, Ellu, Tangallu, Hikkaduwu i Galle. Sletjele smo u glavni grad Colombo, odakle smo taksijem krenule na našu prvu destinaciju, u Sigiriyu, koju često nazivaju osmim svjetskim čudom. Tu se nalazi Lion Rock – stijena na čijem vrhu su smješteni ostaci kraljevske palače. Do vrha vas vodi 1200 stepenica odakle se pruža veličanstven pogled na gotovo pola centralne Šri Lanke, tako da nije slučajno da se Sigiriya nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Posjetile smo i jedan od nacionalnih parkova, Minneriyu, gdje smo imale sreću da vidimo slonove u njihovom prirodnom okruženju. Na našoj listi se našao i nekadašnji glavni grad Ceylona – Kandy, s prekrasnim Bogambara jezerom u srcu grada. Ako ste u Kandyju, trebate posjetiti kraljevsku botaničku baštu nazvanu Peradeniya. Pruža se na skoro 60 hektara i u njoj možete provesti pola dana uživajući među više od 4000 vrsta biljaka. Vožnja vozom kroz plantaže čaja od Nuwara Eliya do Elle nešto je što bi svako trebao da vidi i doživi. Ne zovu je mnogi bez razloga jednom od najljepših dionica na svijetu koje možete proći vozom. Doživljaju doprinosi činjenica da se radi o starom vozu koji se kreće relativno sporo, a sva vrata su sve vrijeme otvorena: za stajanje i uživanje, fotografisanje, pustite mašti na volju. Od prevoznih sredstva, pored voza, koristile smo taksi, tuk-tuk i autobus. Cijene karata su toliko jeftine da za 1,5 KM putujete od Sigiriye do Kendyja ili od N. Eliya do Elle. Za sve ljubitelje planinarenja, unutrašnjost Šri Lanke nudi brojne hiking ture i šetnje plantažama čaja, a naša preporuka je Little Adam’s Peak – lagana šetnja na planinu kroz plantaže čaja okružene vodopadima. Kada ste već tu, šteta je ne posjetiti i fabriku čaja i vidjeti kako teče kompletan proces prerade čuvenog cejlonskog čaja. Šri Lanka ima skoro 1.600 kilometara obale, a plaže su kao iz raja. Sitni pijesak, valovi, palme i tirkizno more… Obavezno uzmite čas surfanja i dobro se zabavite. I ne smijemo zaboraviti hranu. Lokalci koriste brojne mirišljave začine, cimet, kokos u svim oblicima i rižu. Curry i riža vas neće razočarati u bilo kojoj kombinaciji – s povrćem, morskim plodovima ili piletinom. Tu je i predivno svježe tropsko voće, manga i papaje ima u izobilju, a za obavezno osvježenje slovi također voda iz kokosovog oraha.”

Elma Zećo, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi