Lisac – planina endemskih bosanskih ljiljana kod Zenice

Udruženje Azimuth 135 protekle je nedjelje realizovalo jednu od svojih najpopularnijih tematskih planinarskih tura, u kojoj, na gredi Lisca i Šerićkoj planini, traže endemsku vrstu i simbol naše zemlje – lilium bosniacum, bosanski ljiljan.

 

Foto: Udruženje Azimuth 135

Četrdeset sedam učesnika slijedilo je veoma rijetko eksploatisanu planinarsku stazu koja počinje u selu Šerići, te preko Male Ravni izbija na Javorje. Na lokalitetu su obišli spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, braniocima Zenice i nemilskog kraja, a potom su se uputili po gredi preko Mravulja, Šarampova, Poljane, Delčića do Matića Ravni i izvora Korita.

Sa Korita su se spustili do Jastrepca preko Dobre vode i Prleše, čime smo napravili krug od 19,5 km.

Najmlađi učesnici bili su sedmogodišnji drugari Nahla i Bakir, biseri ove ture.

Ovo područje grada Zenice obiluje istaknutim i raznovrsnim biodiverzitetom, od bjelogoričnih i crnogoričnih šuma, pa do pašnjaka i livada na 1300 metara nadmorske visine.

Na ljiljane su zakasnili nekoliko dana, jer su stabljike tu, ali latice su, nažalost, spale.

U toku ture suo upoznali učesnike sa geografijom terena, historijskim činjenicama, poput Hase Huseinovića Bega i njegovom liku i djelu, posjeti Josipa Broza Tita Šerićima, rimskih puteva koji su spajali doline Lašve i Bosne sa dolinom Usore, a posjetili su i mezar Alije Suljakovića zvanog Šeherac na lokalitetu Poljana i ispričali zanimljivu priču o njemu.

Učesnici su imali priliku da, u toku ture, beru i šumske plodove i čajeve poput jagodica, kantariona, nane, majčine dušice i gljiva.

Turi su se odazvali i posve novi planinari i planinarke, kojima je ovo bila prva planinarska tura.

U anketi, koju je popunilo 29 učesnika, dobili su zanimljive podatke. Naime, tri četvrtine njih je prvi put u ovom rejonu. Tura su odlično opisali u najavi, jer je 80% njih dalo peticu za taj segment. Najljepši lokalitet je, ubjedljivo, dionica gredom Javorje – Korita. Vodič je odlično vodio turu sa visokim ocjenama za odnos prema grupi, tehnikom vođenja i datim informacijama. Prijevoz je dobio visoku ocjenu, a pola anketiranih imalo je visoka očekivanja, koja su visoko i ispunjena, a što je zanimljivo, 14% je imalo niska očekivanja, ali su dobili izuzetno velike povratne informacije. 96,4% učesnika dalo je ocjenu 5 za ukupnu ocjenu izleta.

Neki od komentara su:

– “U svakom smislu tura je bila odlična”
– “Prvi put išla, a nadam se ne posljednji put sa istom ekipom aBd. A za vodiča mogu reći da je živa enciklopedija, aferim! L. p.”
– “Jedina kritika je da je bilo malo sira”
– “Nije bilo ljiljana”

Turu je vodio planinarski vodič Afan Abazović, a fotografije je napravio Amir Abazović.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content