Lonely Planet: Mostar u Top 10 najboljih mjesta za putovanja u 2024.

Jedan od vodećih svjetskih medija specijaliziranih za putovanja Lonely Planet objavio je listu najboljih odredišta za putovanja za 2024. godinu, na kojoj se našao i grad na Neretvi – Mostar.

Foto: Furaj.ba

Popularni turistički vodič Lonely Planet podijelio je najbolje destinacije u četiri kategorije: zemlje, regije, gradovi i vrijedonosna odredišta, a Mostar je zauzeo četvrto mjesto na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini.

Ispred njega se nalaze glavni grad Kenije Nairobi, glavni grad Francuske – Pariz i Montreal u Kanadi. Na listi su još Philadelphia (SAD), Manaus (Brazil), Jakarta (Indonezija), Prag (Češka), İzmir (Turska) i Kansas City (SAD).

U kategoriji “najbolje zemlje” na 9. mjestu našla se i Hrvatska, dok je prvo mjesto zauzela Mongolija. Slijede je Indija, Maroko, Čile, Benin, Meksiko, Uzbekistan, Pakistan i Sveta Lucija.

Među najbolje regije svrstan je i Zapadni Balkan, gdje na prvom mjestu ističe Transdinaričku biciklističku rutu, koja prolazi kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ostale regije koje Lonely Planet preporučuje su: otok Kangaroo (Južna Australija), Toskana (Italija), Donegal (Irska), Baskija (Španija), Južni Tajland, Swahili (Tanzanija), Montana (SAD), Saalfelden Leogang (Austrija) i Sjeverna Škotska.

Na kraju slijedi lista “vrijednosnih odredišta”, a to su prema njihovom istraživanju: Srednji zapad (SAD), Poljska, Nikaragva, Dunavski limes (Bugarska), Normandija (Francuska), Egipat, Ikaria (Grčka), Alžir, Južna jezera i središnji Otago (Novi Zeland) te putovanja evropskim noćnim vozovima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content