Memorijalni uspon na Lupoglav: Svečano otvorenje bivka na Prenju

Memorijalni uspon na Lupoglav, jedan od najmarkantnijih vrhova bosanskohercegovačke planine Prenj, održat će se ovog vikenda u čast trojice planinara Zijaha Jajatovića, Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića.

Oni su svoje živote izgubili nakon prvog uspješnog preskijavanja Prenja i prvog poznatog zimskog uspona na Lupoglav. Nažalost, sreća ih je napustila negdje između 13. i 14. februara pri povratku s vrha, kada su se izgubili u gustoj magli. Šta se sve događalo, i kako su izgledali njihovi posljednji trenuci, tajna je koja će zauvijek ostati zapisana u prenjskoj bjelini.  Ipak, nađen je njihov fotoaparat iz kojeg je izvađen i razvijen crno-bijeli film. Fotografije pokazuju da su vrh popeli sva trojica. Nisu imali vremena za radovanje, već ih je bila opkolila gusta magla i valjalo je hitno krenuti nazad. Nažalost, jedan od tih koraka bio je pogrešan. Iako su otišli vrlo mladi, oni su ostavili značajan trag u bosanskohercegovačkom planinarstvu i alpinizmu. Njima u čast Planinarski savez tradicionalno organizuje memorijalni uspon na Lupoglav od 1971. godine.

Povodom 50. godina od prenjske tragedije Planinarski savez FBiH će svečano otvoriti planinarsko sklonište (bivak) „BARNI DO“ (1.580 m n.v.).

Sredstva za izgradnju bivka je obezbijedilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a izvođač radova je Planinarsko smučarsko društvo “Prenj” Mostar.

Više informacija o Memorijalnom usponu – planu uspona, teškoćama, načinu prijave, potrebnoj opremi, pogledajte na ovom linku.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content