Memorijalni uspon na Lupoglav: Svečano otvorenje bivka na Prenju

  Memorijalni uspon na Lupoglav: Svečano otvorenje bivka na Prenju

  Memorijalni uspon na Lupoglav, jedan od najmarkantnijih vrhova bosanskohercegovačke planine Prenj, održat će se ovog vikenda u čast trojice planinara Zijaha Jajatovića, Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića.

  Oni su svoje živote izgubili nakon prvog uspješnog preskijavanja Prenja i prvog poznatog zimskog uspona na Lupoglav. Nažalost, sreća ih je napustila negdje između 13. i 14. februara pri povratku s vrha, kada su se izgubili u gustoj magli. Šta se sve događalo, i kako su izgledali njihovi posljednji trenuci, tajna je koja će zauvijek ostati zapisana u prenjskoj bjelini.  Ipak, nađen je njihov fotoaparat iz kojeg je izvađen i razvijen crno-bijeli film. Fotografije pokazuju da su vrh popeli sva trojica. Nisu imali vremena za radovanje, već ih je bila opkolila gusta magla i valjalo je hitno krenuti nazad. Nažalost, jedan od tih koraka bio je pogrešan. Iako su otišli vrlo mladi, oni su ostavili značajan trag u bosanskohercegovačkom planinarstvu i alpinizmu. Njima u čast Planinarski savez tradicionalno organizuje memorijalni uspon na Lupoglav od 1971. godine.

  Povodom 50. godina od prenjske tragedije Planinarski savez FBiH će svečano otvoriti planinarsko sklonište (bivak) „BARNI DO“ (1.580 m n.v.).

  Sredstva za izgradnju bivka je obezbijedilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a izvođač radova je Planinarsko smučarsko društvo “Prenj” Mostar.

  Više informacija o Memorijalnom usponu – planu uspona, teškoćama, načinu prijave, potrebnoj opremi, pogledajte na ovom linku.