Muzej Sarajeva slavi 75. rođendan

Muzej Sarajeva je muzejska institucija koja djeluje kroz pet depandansa čije bogate postavke slikovito govore o zanimljivoj historiji ovog područja i bogatoj kulturi naroda koji ovdje žive.

Foto: Furaj.ba
Današnji Muzej Sarajeva ima dugu i bogatu historiju, započetu još 19. februara 1949. godine odlukom Gradskog narodnog odbora. Od skromnih početaka u prostorijama Vijećnice, preko zgrade bivše Šerijatsko-sudačke škole (Fakultet islamskih nauka) do današnje matične – vile Koste Hermana, Muzej je neprekidno rastao i razvijao se.
 
Kroz godine, Muzej je prikupio veliki broj muzejskih predmeta, fotografija i knjiga, čineći ga dragocjenim čuvarom kulturnog naslijeđa Sarajeva.
 
Najstariji tragovi života sa područja Bosne i Hercegovine i Sarajeva mogu se pronaći u Brusa bezistanu. O osmanskom dobu zanimljivije tajne kriju Svrzina kuća i Despića kuća, a austrougarski period posjetioci najbolje dožive u Muzeju Sarajeva 1878-1918, koji poseban akcent stavlja na sarajevski atentat i početak Prvog svjetskog rata.
 
Muzej Jevreja BiH čuva eksponate koji svjedoče o višestoljetnom prisustvu Jevreja na prostoru BiH i velikom doprinosu koji su pripadnici ovog naroda dali razvoju Bosne i Hercegovine.
 
Program obilježavanja 75. godišnjice počinje u četvrtak, 22. februara, kada nas očekuje pozorišna čarolija Teatra sjenki “Karađoz“ u Despića kući:
  • 12:00 Predstava za djecu “Vuk i sedam kozlića”
  • 14:00 Predstava za odrasle “Karađoz u avi(j)onu”

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BESPLATNA PREDSTAVA U DESPIĆA KUĆI

DESPIĆI – SARAJEVSKA ELITA IZ 19. STOLJEĆA

SVRZINA KUĆA

BRUSA BEZISTAN

MUZEJ JEVREJA BiH

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content