Najbolje staze za skijanje u Bosni i Hercegovini

  Najbolje staze za skijanje u Bosni i Hercegovini

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #51

  Skijanje se brzo uči, ko je blesav da sjedi kući…

  Kupres

  Bilo da ste početnik ili vrsni skijaš na planinama širom Bosne i Hercegovine ćete pronaći stazu za sebe.

  Donosimo vam informacije o najpopularnijim skijalištima u našoj zemlji:

  Bjelašnica/Igman

  BJELAŠNICA

  Udaljene samo 20 – 25 km od Sarajeva, ove planine su 1984. ugostile takmičare iz čitavog svijeta tokom XIV Olimpijskih igara. Do staza možete stići uz baby liftove, tanjiriće i sidra, a do većih visina i olimpijskih staza koje mogu biti izazov i najboljim skijašima vode dvosjedi, šestosjed i četverosjed.

  Na Bjelašnici šestosjed, koji ima 65 korpi, ide od Babinog dola do Međustanice brzinom od 6 kilometara na sat. Vožnja traje 5,5 minuta. Četverosjed, koji ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 korpu. Kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu.

  BJELAŠNICA – NEPRISTUPAČNA DAMA

  IGMAN – ČUVAR OLIMPIJSKOG DUHA I HISTORIJE

  CJENOVNIK SKI KARATA BJELAŠNICA/IGMAN

  Vlašić

  Pogled na Babanovac

  Vlašić je udaljen od od Sarajeva 120 km, od Jadranske obale oko 200 km, a od Zagreba i Beograda oko 300 km. Najčešći gosti, osim domaćih skijaša iz okoline, su Hrvati i Slovenci koji uživaju u opuštenoj i ugodnoj atmosferi što je odličan preduvjet za kvalitetan odmor i uživanje na snijegu.

  Ski centar raspolaže sa 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i sa 4 skakaonice. Na Vlašiću ima 10.500 m uređenih staza, većinom plavo-crvenog karaktera, od čega su dvije lahke, dvije poluteške. Maksimalna visinska razlika je 15% (1200m/1570m).

  Najduža staza na Vlašiću iznosi 3 800m. Jedna od staza prolazi kroz centar mjesta i nastavlja prema polaznoj stanici lifta. Skijanje kroz ulicu, koja je zimi zatvorena za automobile, pravi je doživljaj. No ovdje je ipak potreban oprez, jer ima puno djece koja se sankaju.

  VLAŠIĆ

  SKI CENTAR BABANOVAC

  AUTOBUSKA LINIJA TRAVNIK – VLAŠIĆ

  HOTEL BLANCA RESORT&SPA

  HOTEL SUNCE VLAŠIĆ

  Jahorina

  Foto: OC Jahorina

  Olimpijski centar Jahorina raspolaže s 45 km alpskih i 10 km nordijskih staza. Staze za alpsko skijanje su prekrivene sistemom osnježavanja koji garantuje minimalno 130 dana skijanja. Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim, stazama srednje težine, kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim i spretnijim skijašima.

  Ukupno 45 km staza pokriveno je s jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednom dvosjednom i s tri ski lifta, od kojih je najmoderniji lift tipa sidro smješten na stazi Poljice. Najmlađim skijašima posvećeno je najviše pažnje. Pripremljena su dva ski vrtića s pokretnom trakom, tubing stazom i drugim zabavnim sadržajima. Za avanturiste i ljubitelje adrenalina dostupna je i staza za noćno skijanje.

  Kupres

  Smješten u jugozapadnom dijelu BiH s nadmorskom visinom iznad 1.135 metara, Kupres sve više privlači pažnju turističkim rekreativnim sadržajima.

  Na sjeveroistočnom dijelu Kupresa, na padinama planine Stožer, čeka vas Ski centar Stožer – Vrana s 2.500m opremljenih i uređenih staza koje sežu i do 1758m, restoran Kupreška kuća s 200 sjedećih mjesta, otvorenim kaminom i vrhunskom ponudom, te apartmani Kraljevac – toplo, ugodno i apsolutno savršeno mjesto koje će upotpuniti vaše nezaboravno iskustvo!

  Radno vrijeme ski lifta je od 9 do 16, te noćno skijanje od 19 do 22 sata. Cijena cjelodnevne karte je 25 KM i vrijedi i za noćno skijanje. Cijena karte samo za noćno skijanje je 15 KM.

  U okviru ski centra nalazi se i Snow Park Kupres, koji posjetiteljima nudi skijalište, baby stazu, malu staza,
  stazu za snow tubing, ludi tobogan, klizalište, te poseban zimski grad.

  SKI CENTAR STOŽER – VRANA NA KUPRESU

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  S JEDNOM SKI KARTOM SADA MOŽETE SKIJATI NA 4 BH. PLANINE

  14 MANJIH BH. SKI CENTARA IDEALNIH ZA ZIMOVANJE

  SKI CENTAR “BRUSNICA”, RAJ ZA SKIJAŠE NA PLANINI VRANICA

  SKI CENTAR RANČA

  365 DANA NA RAVNOJ PLANINI