Paluze je vrlo jednostavan desert za napraviti i predstavlja vrstu gustog kompota sa svježim ili suhim voćem.
Naročito godi za vrijeme toplijih dana, ali je lagan i osvježava u svako doba godine. Preporučuje se i kao desert nakon ramazanskog posta.
Sastojci:
litar vode vode
7 kašika višanja ili nekog drugog voća
3 kašike šećera
vanilin šećer
2,5 vrhom pune kašike gustina ili nišeste
Priprema:
Operite vođe, naspite litar vode u šerpu, zatim dodajte voće, šećer i vanilin šećer da skupa prokuhaju. Možete koristiti gustin ili nišestu koje treba razmutiti sa vodom kao da pravite puding, a zatim dodati u proključalu smjesu sa voćem, te miješati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre kada je smjesa malo rijeđa od pudinga, a zatim sipati u zdjelice i ostaviti da se ohladi u frižideru. Količinu šećera i izbor voća sami odredite, a u smjesu možete dodati i pekmeza.