Porto Montenegro – Najluksuznija marina na Jadranu

U junu 2009. godine, nadomak Tivta, u jednom od Bokokotorskih zaliva Crne Gore, otvorena je najveća marina u Evropi. Od početnih 85, marina danas broji više od 300 vezova. Ipak, broj vezova u marini nije jedini parametar prema kojem je marina Porto Montenegro dobila status najveće. 

pm_big

Fotografije: TO TIVAT

U prelijepom prirodnom okruženju litica crnogorskih planina, padina golih brda koje se strmo spuštaju ka moru, nekada zapuštena luka vojske JNA, uz pomoć značajnog stranog kapitala i veliki broj dobrih ideja, potpuno je izmjenila ovaj dio tivatske obale, osmišljena da zadovolji najsofisticiranije prohtijeve vlasnika jahti i njihove posade. Građevinskim projektom, napravljena je tako da u nju bez problema mogu da uplove i najveće jahte na svijetu (dužine od 12 do čak 150 m). Kapital za marinu, prije svih obezbjedili su: kanadski milijarder Peter Munk, britanski bankari Jackob i Nataniel Rothschild, francuski milioner Bernard Anault i mađarski Šandor Demjan.

Osim same marine, kompleks je upotpunjen i mnogim drugim sadržajima. Duž šetališta, osim kafea i restorana, butika i salona za ljepotu, spa centara, sportskih i jahting klubova, tik uz obalu mora nalazi se predivno osmišljen olimpijski „Infinity“ bazen – Lido, dug 64 metra, sa lounge barom, mekanim ležaljkama i sofama za sjedenje, uz zaštitu od jakog sunca. Članovi kluba Lido Mar, od juna do kraja septembra, tokom dana kraj bazena mogu naručiti ručak, a tokom večeri i kasnu večeru, u pročišćenom ambijentu bijele, marinsko plave i boje drveta, koji su osmislili poznati pariski dizajner Tino Zervudachi i britanski arhitekta Richard Hivel Evans. Kokteli, vino, grilovana morska riba, hobotnica, rizoto sa morskim plodovima, italijanska pasta ili svježa salata – odlučite sami.

“Infinity“ bazen – Lido

Iako je naselje Porto Montenegro, sastavljeno od pet zgrada sa predivno opremljenim (jednosobnim do četvorosobnim) stanovima, kao i dupleks apartmanima, zaživjelo i već rasprodato još u proljeće 2013 (cijena kvadratnog metra u naselju – između 5000 i 7000 Eura), za one koji u marini žele da pronađu smještaj tik uz svoja plovila, u avgustu će biti otvoren i Regent Porto Montenegro Hotel & Residences, sa ukupno 54 luksuzno opremljenih apartmana – stanovima sa pogledom na more.

Interesantno je da je pet rezidencijalnih objekata u marini, sa ukupno 130 stanova, dobilo nazive po pet ženskih imena poznatih Crnogorki iz nacionalne istorije: Zeta, Ozana, Milena, Tara i Teuta. U prizemlju istih, smjestilo se i oko 3000 m2 poslovnog prostora (41 poslovna jedinica). Tokom sezone, u kompleksu Porto Montenegro zaposleno je čak 1000 ljudi (van sezone, njih oko 300).

Maketa – Regent Porto Montenegro Hotel & Residences

Unutar kompleksa Porto Montenegro, u renoviranom zdanju iz sredine XX vijeka, smjestio se Nautički muzej. Postavka muzeja obuhvata neke od najvažnijih predmeta pomorske istorije Tivta, Crne Gore i ovog dijela Meditarana, uopšte. Među 300 eksponata možete vidjeti i na primjer, jednu ex-YU podmornicu, brodsku opremu austrougarskog broda, ali i dnevnik crnogorske princeze Ksenije. Unutar hola muzeja, moguće je organizovati prijem ili parti, u privatnom aranžmanu.

Na jahtama mnogobrojnih posjetilaca marine Porto Montenegro mogu se vidjeti zastave SAD-a, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Srbije, Francuske, Italije, Švajcarske i Njemačke. Princ Albert od Monaka, ili milijarder Roman Abramovič, na primjer, samo su neki od poznatih svjetskih lica koji su svojim jahtama uplovili u ovu marinu. Od jula 2010. godine, marina je i zvanično dobila status graničnog prelaza, što je posjetiocima omogućilo da sve formalnosti i carinjenje obave na licu mjesta.

Podmornica “Heroj”

I na kraju… 162.000 Eura iznosi cijena veza za jahtu na godišnjem nivou, dok je dnevni vez od 25 do 880 Eura, u zavisnosti od veličine jahte. Ipak, Porto Montenegro nije zatvoren prostor posvećen samo svojim stanarima i vlasnicima jahti već su otvoreni i za sve ostale turiste. Svi gosti koji posjete Porto Montenegro su dobrodošli a cijene u kaficima iste su kao i u Budvi.

A nađete li se već u Tivtu, nipošto nemojte propustiti obilazak velike podmornice “Heroj”, svojevrsnog muzejskog eksponata i ulazak u uzbudljivu unutrašnjost ovog ratnog broada koja izgleda baš kao u vrijeme kada je podmornica bila u punoj radnoj snazi. Muzej je otvoren svaki dan poslije podne od 5.30 – 10h, karte se mogu kupiti u Zbirci pomorskog nasljeđa.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content