Povratak kralja Tvrtka u Srebrenik za potrebe snimanja filma

Proteklog vikenda završeno je snimanje dokumentarno-igranog filma “Kralj Tvrtko” u starom gradu Srebreniku.

Fotografije za Furaj.ba ustupio producent Tvrtko Milović

Tvrtko Milović producent je filma o najmoćnijem bosanskom vladaru Tvrtku o kojem se u proteklom periodu ponovo mnogo govorilo nakon otkrivanja spomenika u Sarajevu.

Milović je za Furaj.ba otkrio da produkciju filma radi KLEPSIDRA iz Kreševa, a film su podržali Fondacija za kinematografiju FBIH, Ministarstvo kulture kantona središnja Bosna, HNK Mostar, gradovi Srebrenik, Kakanj, Sarajevo i Mostar, privrednici iz Gradačca i Sarajeva i mnogi drugi subjekti.

Scenarij filma radio je Milo Jukić, režija i tehnika Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić, producent Tvrtko Milović, a kralja Tvrtka glumi poznati mostarski glumac Miro Barnjak.

Priliku da prvi put glumi u filmu dobio je mladi Srebreničanin Amar Sprečo Muratović koji glumi lik Tvrtka u mladosti. 

Film „Kralj Tvrtko“  će svoje premijerno prikazivanje imati u Vijeću Europe u Strasbourgu, čime će simbolično vratiti našu zemlju u društvo važnih evropskih zemalja, a premijera u Bosni i Hercegovini trebala bi biti do kraja godine upravo u Srebreniku.

Zamišljen je kao audiovizualni dokument o najvažnijem vladaru srednjeg vijeka na prostorima današnje Bosne i Hercegovine.

Kralj Tvrtko I Kotromanić – Najmoćniji bosanski vladar

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content