Prevrzma – beskrajno zanimljivo izletište kod Čajniča

U okolini Čajniča nalazi se zanimljivo izletište smješteno na brdskom prevoju Prevrzma na obroncima planine Vučevica.

Spomenik fudbalskoj lopti na Prevrzmi kod Čajniča; Foto: @126bambino/ ustupljeno Furaj.ba

Na tom je mjestu 2009. godine podignut Spomenik fudbalskoj lopti težak 3,5 tone. Lopta je u obliku poliedra prečnika dva metra i sastoji se od 20 šestougaonih i 12 petougaonih elemenata.

Izgradnja spomenika je bila prvi korak u daljnjoj izgradnji sportsko – rekreativnog centra: Ekološko – turistički i sportski kompleks „Vazdušna banja MB“. Tu se svakog ljeta održavaju „Sabori kod lopte“ i sportska takmičenja (mali fudbal, bacanje kugle, povlačenje konopca, skok u dalj iz mjesta i trka u vrećama), kao i Sajam narodnih rukotvorina, te Sabor narodnih guslara i frulaša s tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Iz Parka prirode Cicelj; Foto: 126bambino

Vrijedne ruke Čajničana zavidno su uredile izletište – postavljen je i sunčani sat, ali i spomenik čovjeku koji nosi hercegovačku narodnu nošnju i koji, u ruci, umjesto alata, drži knjigu na kojoj je nacrtana ćuprija na Drini u Višegradu.

U sklopu izletišta je i drvena koliba pod nazivom „Vila Raviojla“, prema posestri Marka Kraljevića iz legendi, zatim česma s „vodom dobre volje“, prostor stogodišnjaka, putokaz ka dvadesetak gradova svijeta s olimpijskom zastavom, ali i niz kutaka za izletnike poput „momačkog raja“,“djevojačke čežnje“, „klupe ljubavi“, stanice bez „voznog reda“, kamena meteorološka stanica, ljubavna livada, ljubavni zagrljaj breze i omorike, sportski centar itd.

Foto: 126bambino

Ukoliko ste se već našli u Čajniču, preporučujemo i posjetu Muzeju Hrama Uspenja Presvete Bogorodice kao i Parku prirode Cicelj sa brojnim endemskim biljnim vrstama, Orlovačkim stijenama, ljekovitim izvorima, te izletištima sa adrenalinskim parkom, ziplineom, uređenim stazama za šetanje, trim-stazama itd.

Vilina čarobna šuma kod Čajniča – bukva specifična i “osvetoljubiva”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content