Samojed, pas koji se smije

Porodica Osmanović iz Ključa uzgojem samojeda bavi se duže od pet godina, a sve je počelo iz ljubavi prema životinjama

4

Piše: Elma Zećo

Melis Osmanović i njegova sestra zahvaljujući svojim roditeljima odrasli su sa životinjama, ali velika želja – pas s pedigreom – tek će biti ostvarena kada je brat upisao fakultet i prvo slobodno ljeto proveo radeći kao student u Njemačkoj. Za zarađene novce najprije je kupio ženku samojeda Leu, a na nagovor sestre potom i mužijaka Tobyja.

Uigrani tim

S vremenom, priča o njihovim kućnim ljubimcima polako se počela pretvarati u priču o uzgoju ove pasmine. Danas, osim tri stalna samojeda, koji daju potomostvo, tu je i jedan pas chow chow pasmine koju žele također početi uzgajati.

2

“O našim samojedima brine se cijela porodica. Sve zavisi od obaveza, ali, u principu, ja sam zadužen za izložbe, prodaju i dostavu, mama je grooming majstor, otac najviše pse izvodi u šetnju, dok i sestra, koja je trenutno na studiju u Minhenu, ima veliki udio u svemu ovome”, pojasnio je Melis podjelu zadataka.

Psi su izvor radosti

Melis pamti mnogo lijepih trenutaka u radu sa samojedima.

“Pas je ubjedljivo čovjekov najbolji prijatelj. Vrijeme provedeno s psima donosi posebnu radost i raspoloženje. Svako novo leglo me obraduje, a rad sa štencima je nešto zaista najljepše. Raduju vas i rezultati koje psi postižu. Bio sam presretan, recimo, kada je moja Dr. Wolf Hey Baby Boo na internacionalnoj izložbi pasa u Splitu, gdje se pojavilo otprilike 5.500 pasa, osvojila drugo mjesto. Ona je trenutno jedan od najperspektivnijih samojeda na našem području, a i šire”, govori Melis, te nastavlja:

“Ono što samojeda čini posebnim je njegov osmijeh. Upravo zbog toga zovu ga pas koji se smije. Uz to, krasi ga i duga, gusta bijela dlaka. Idealan je za porodicu, te je veoma društven. Veže se za ljude i greška je ovu pasminu stavljati na lanac i stalno držati u dvorištu.”

3

Ukoliko neko poželi nabaviti samojeda dobrog pedigrea, koji će moći biti izložbeni pas, cijene štenaca se kreću oko 1000 EUR-a, ili više.

Sibirski pas

Samojed iziskuje posvećenost i vrijeme za njegu. Rusija je njegova zemlja porijekla, tačnije Zapadni Sibir, dok se korijen njegovog imena pronalazi u sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Mužijak je dug 57 cm, težak od 20 do 32,5 kg, dok ženka doseže visinu od 53 cm i težinu od 17 do 25 kg.

1

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content