Sarajevo – izleti sa vjetrom u kosi

Za doživjeti Sarajevo u njegovom punom sjaju i veličini preporučujemo da ga probate vidjeti na sasvim drugačiji način – isprobajte neke od izleta koje su ponudile domišljate Sarajlije

Sarajevo je sačuvalo ostatke prvih ilirskih naselja i tragove srednjovjekovnog života, osmanske i austrougarske građevine su ga učinile jednim od najljepših gradova svijeta, neizostavan je i pečat jugoslovenske arhitekture, a otkako se iz rata počeo dizati kao feniks iz pepela – u njemu su se počele graditi moderne zgrade i tornjevi.

Za doživjeti ga u njegovom punom sjaju i veličini preporučujemo da ga probate vidjeti na sasvim drugačiji način – isprobajte neke od izleta koje su ponudile domišljate Sarajlije:

Vožnja replikom automobila u kojem je izvršen atentat na Franza i Sofiju

Od proljeća pa do jeseni, Sarajevom se možete provozati u replici automobila u kojem je kobnog 28. juna 1914. godine izvršen atentat na austrougarskog prestolonasljednika i nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, čime je započeo Prvi svjetski rat.

U njemu će vas srdačno dočekati Sarajlija Edo Kapetanović ispred Muzeja Sarajevo 1878-1918, nadomak mjesta gdje je izvršen atentat. Kapetanović je repliku automobila marke Gräf & Stift-Double Phaeton iz 1910. godine sam kreirao i izradio nazvavši ga Ferdinand. U njemu sada upoznaje turiste sa gradom nastojeći da u dobrom raspoloženju vide sve ljepote Sarajeva, i da ponesu samo pozitivne utiske i lijepe priče iz njega.

Prepun pozitivne energije, Edo se trudi biti najbolji promotor Sarajeva. Turistima rado prvo pokaže austrougarsku i osmansku kulturnu ostavštinu, a rado ih odvodi i na domaće specijalitete, na vidikovac, sve s ciljem da se dobar glas pročuje svijetom. Osim turista, Ferdinandom je provozao i brojne poznate ličnosti – od političara do umjetnika, kako domaćih tako i stranih.

Panoramsko razgledanje Sarajeva žirokopterom

Posmatrati Sarajevo sa 300 metara ili 3 kilometra visine iz otvorene letjelice doživljaj je kakav će vam se urezati u sjećanje. Nepregledni i fascinantni prizori ispred i ispod vas, i srce koje lupa od uzbuđenja doprinijet će da uživate u svakom pređenom kilometru vožnje žirokopterom, što je zapravo otvorena letjelica s dva sjedala.

Na strah zaboravite, jer žirokopter je najsigurnija letjelica na svijetu. Ono zbog čega je ova letjelica tako sigurna je zbog toga što je rotor žirokoptera uvijek na autorotaciji, odnosno ne pokreće ga motor nego strujanje zraka, pa tako žirokopter može nastaviti s letom i bezbjedno sletjeti čak i u slučaju otkazivanja motora. Zapravo, svako slijetanje žirokopterom se i obavlja bez korištenja motora, odnosno s motorom u leru, a u slučaju otkazivanja motora, žirokopter će sletjeti sigurno, istom brzinom i istom lakoćom kao da je motor u funkciji. Letjelica će ostati stabilna čak i u uslovima jakog vjetra i jakih termičkih stubova.

Ukoliko se odlužite doživjeti grad na sasvim drugačiji način, usluge panoramskog razgledavanja pruža privatni aerotransport FUNFLY. Njihov žirokopter leti sa Sportskog aerodroma u Visokom pod vodstvom profesionalnog pilota.

Fijakerom iz Velike aleje do Vrela Bosne

Već stotinu godina stari fijakeri voze od Velike aleje na Ilidži do samog izvora Vrela Bosne – idealnog mjesta za bijeg od gradske buke, zbog vazduha koji krijepi, ugodne klime i prekrasnog krajolika, što ga vjerovatno čini i najljepšim mjestom u gradu. Iako do Vrela Bosne možete doći automobilom ili pješke, vožnju fijakerom ne smijete propustiti. Alejom dugom 3,5 kilometra natkrivenom krošnjama stoljetnih jablanovih i hrastovih platana vozit ćete se petnaestak minuta, ali ćete tu vožnju pamtiti cijeli život.

Na samom platou pri ulazu u Veliku aleju dočekat će vas brojni kočijaši sa primamljivim ponudama. Među njima je i Dženan Mahmutović koji baštini stoljetnu tradiciju svoje kovačke porodice iz Butmira. Još uvijek vozi i održava fijaker svog djeda, koji je bio jedan od prvih fijakera u Sarajevu, a u privatnom vlasništvu jedne porodice. Ljubav prema fijakerima naslijedio je od oca, a prvu samostalnu vožnju fijakerom duž cijele Aleje i nazad obavio je kad je imao deset godina.

Ovim specifičnim poslom bavi se već trideset godina. Kako se svakodnevno susreće sa različitim grupama ljudi iz raznih dijelova svijeta, naučio je engleski jezik i mnoštvo informacija o gradu, tako da je Dženan i svojevrsni vodič. S turistima se uvijek rado ispriča otkrivajući im neke detalje koje gotovo nigdje ne mogu saznati, a u njegovom fijakeru ne nedostaje ni smijeha.

Sve navedene izlete možete rezervisati i dogovoriti putem telefona:

Vožnja fijakerom – Dženan Mahmutović -387 61 135 515

Vožnja replikom automobila – Edo Kapetanović -+387 61 135 849

Panoramsko razgledanje – FunFly – +387 62 648 666

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content