Sarajevska ruža iz 14. stoljeća – iz doba kralja Tvrtka

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u botaničkom vrtu uzgaja ružu iz 14. stoljeća, iz vremena kralja Tvrtka, koja je u kontinuitetu opstala do danas.

Ruža iz doba kralja Tvrtka u Zemaljskom muzeju; Foto: Facebook

Ruža je opstala zahvaljujući prijateljima Muzeja i vrijednoj muzejskoj botaničarki Berini Bečić, višoj kustosici i hortikulturistici ove institucije.

Berina Bečić, viša kustosica, hortikulturistica

Botanički vrt u najstarijoj kulturnoj i naučnoj instituciji u našoj zemlji osnovan je 1912/13. godine pod rukovodstvom poznatog botaničara Karla Malija (Malý) (1874–1951). U njemu se uzgaja oko 1.700 vrsta biljaka sa nekoliko hiljada jedinki, među kojima je oko 750 primjeraka drveća i grmlja, a ostalo su višegodišnje i jednogodišnje biljke.

Podjednako je lijep u svako doba godine, ali je u proljeće najljepši jer tada sve u njemu čudesno oživi i vrt postaje prava oaza mira i ljepote u centru grada.


Botanički vrt Zemaljskog muzeja ima nove stanovnike | Furaj.ba

Botanički vrt Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine ima nove stanovnike. Foto: Facebook Naime, najstarija kulturna i naučna institucija u našoj zemlji bogatija je za jedanaest zlatnih ribica koje su se u fontanama pridružile skupini vodenih kornjača. ????Fontana Botanicke baste Zemaljskom muzeja BiH ima nove stanare???? Sa nasim vodenim kornjacama ???? od danas u fontani zivi i 11 zlatnih ribica, pa dobro nam dosle!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content