Ako tražite autentičan recept iz bosanske kuhinje koji će vas oduševiti okusima i mirisima domaće trpeze, sarma u japraku je pravi izbor. Ovo tradicionalno jelo, pripremljeno od nježnih listova vinove loze punjenih mirisnom smjesom mesa, riže i začina, pravi je simbol zajedničkog porodičnog ručka i gostoprimstva.
Foto: TGA
Za razliku od klasične sarme u kiselom kupusu, sarma u japraku je laganija i savršena za proljetne i ljetne dane. U Bosni i Hercegovini, ali i širom Balkana, ovo jelo zauzima posebno mjesto na stolu, naročito kada se listovi loze beru svježi i nježni, u pravo vrijeme. Bilo da je pripremate za svečani ručak, ramazansku sofru ili samo želite okus djetinjstva, ovaj recept će vas vratiti u vrijeme kad su se jela pravila s pažnjom i ljubavlju.
U nastavku otkrivamo kako napraviti savršenu sarma u japraku – korak po korak.
Sastojci:
-
500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
-
1 šolja riže
-
1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
-
2-3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
-
Vezica peršuna (sitno sjeckana)
-
So, biber, mljevena paprika po ukusu
-
Po želji: malo mente ili kopra
-
50–60 listova vinove loze (kiseli ili svježi – ako su svježi, blanširati ih)
-
Malo ulja
-
Voda ili lagana mesna supa za kuhanje
Priprema fila:
U velikoj posudi pomiješaj mljeveno meso, opranu rižu, crveni i bijeli luk, peršun i začine. Dodaj 2–3 kašike ulja i sve dobro izmiješaj da se smjesa poveže.
Motanje sarma u japraku:
Na svaki list vinove loze stavi malu količinu fila. Savij jednu bočnu stranu lista prema sredini, zatim počni rolati odozdo prema vrhu. Na kraju, krajeve koji ostanu sa strane lagano uguraj unutra kako bi sarma bila čvrsto zatvorena. Ne motaj prelabavo, jer će riža nabubriti, ali ni prečvrsto da ne pukne.
Redanje i kuhanje:
U dublju šerpu složi sarmu gusto jednu uz drugu. Poželjno je svaki red lagano posoliti (posebno ako su listovi svježi) i po želji ubaciti list lovora, režanj bijelog luka ili grančicu peršuna. Kad sve složiš, zalij vodom ili temeljcem tek da prekrije sarmu. Na vrh sarme stavite manji tanjir okrenut naopako – on će spriječiti da se sarmice podignu i raspadnu tokom kuhanja.
Pusti da lagano kuha na srednje jakoj vatri oko 45–60 minuta, dok riža i meso ne budu kuhani, a listovi mekani.
Posluživanje sarma u japraku:
Sarma u japraku se najčešće služi topla, uz kiselo vrhnje, jogurt ili krišku limuna. Može biti predjelo ili glavno jelo, a još je bolja kada prenoći.