Selimija džamija u Edirnama

Kad stanete ispred ove džamije, ona vas jednostavno oduševi! Shvatite da i pokret i vrijeme stoje pred ovom ljepotom.

P7050170Onda se pitate : „ Kakav je čovjek morao biti ko sagradi ovakvo savršenstvo?“

Džamija je djelo najvećeg osmanskog mimara Sinana. Inspiraciju za gradnju našao je u Aja Sofiji, a smatra se njegovim remek-djelom.

Selimija džamija tur. Selimiye Camii građena u vrijeme sultana Selima II. Smještena je u centru grada Edirne i dominira krajolikom. Minareti sa tri šerefeta su visoki oko 90 metara, široki su oko 4 metra.

Posebnost džamije se ogleda i u njenoj kupoli koja dominira unutrašnjošću džamije i iznutra izgleda kao da lebdi nad otvorenim džamijskim prostorom. Podupiru je neizmjenično četiri timpanona i četiri polukupole. Kupola je prečnika skoro 32 metra i visine 45 metara. Postavljena je na oktogonalnu osnovu. Isto se ponavlja na još nižem nivou, tako da ispod gornjih polukupola dolaze timpanoni, a ispod timpanona polukupole. Ovim polukupolama dalje se nevjerovatno sasipa, širi u bekonačnost cijeli prostor. U eksterijeru to stvara zanosnu igru ravnih i sfernih formi.13672379_10206525904814466_375400302_n

U središtu ispod kupole istaknut je mujezinov mahkfil .

Prozori sa svakog sprata osvjetljavaju unutrašnjost džamije.

Za razliku od Aja Sofije, ispred džamije nalazi se otvoreno dvorište sa stupovima, a sama džamija se nalazi u središtu grupe građevina. U toj grupi građevina su medresa, bazar, sahat kula, knjižara, vanjsko dvorište. Djeluju kao jedinstvena institucija, pa su 2011.godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi.

Piše: Selma Rustempašić

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content