Skijanje sa “divlje strane bosanskog Mont Blanca”

“Skijajući prije tri dana sa vrha Treskavice, pred očima nam je blještao bosanski ‘Mon Blan’. Bijela planina kao magnet privlačila je naše poglede i podgrijavala želju. Izdržali smo cijela dva dana, prije nego smo odgovorili i ovom izazovu.”

Pogled s Treskavice prema Bjelašnici – bosanskom “Mont Blancu”; Foto: Extreme Sports Club Scorpio

Riječi su ovo članova Extreme Sports Cluba Scorpio, hrabrog oca Edina i sina Irijana Durme koji su se  dana upustili u avanturu – spust niz jugoistoični greben planine Treskavice nadomak Sarajeva, a zatim, ne odoljevši izazovu “bijele planine” i niz “divlju stranu” čuvene Bjelašnice.

“Mon Blan – ‘Bijela planina’ – Bjelašnica – poređenje po istom nazivu i mala igra riječima, a na slici se vidi upravo Bjelašnica gledana sa Treskavice i njen najviši vrh Opservatorij, sa kojeg smo skijali, tim grebenom, dva dana nakon Treskavice”, pojasnili su za Furaj.ba.

Kako su naveli, “divlja strana” Bjelašnice, iznad uspavanih zabjelašničkih sela, zadnjih godina pribježište je od one prave divlje, urbane strane planine. Muzički znalci prepoznat će u naslovu fotoalbuma kojeg su podijelili “Ski on the wild side” parafrazu na legendarnu muzičku numeru još legendarnijeg Loua Reeda, “najbrže desnice zapada”.

Pogledajte kakav su pogled zabilježili prema Bjelašnici s Treskavice, a zatim kako su skijali na divljoj strani ove olimpijske ljepotice i uživajte u fotogaleriji:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content