Skriveni biseri u blizini Konjica

Sunčani Konjic na obalama rijeke Neretve jedan je od omiljenih gradova kada krećemo na put prema jugu naše zemlje. Sarajevu najbliži, naročito zbog autoputa zahvaljujući kojem se u grad stiže s nevjerovatnom lahkoćom.

Foto: Furaj.ba

Kamena ćuprija, Zavičajni muzej, rodna kuća Zuke Džumhura, Muzej drvorezbarstva, Titov bunker, samo su neke od mnogobrojnih atrakcija i vrijednosti jednog od najstarijih bosanskohercegovačkih gradova, a Boračko i Jablaničko jezero, te planinarenje i rafting, samo neke od omiljenih prirodnih atrakcija i izletišta.

No, malo je poznato da Konjic skriva i druge bisere za koje ne znaju baš svi, a vrijedi ih vidjeti u okolini ovog grada, idealno za jedan vikend-izlet.

Crni vir kod sela Džajići

Fotografiju za Furaj.ba ustupila Amna Agić

“Sakriven od slučajnih pogleda i od slučajnih prolaznika, zavučen preko staza i bogaza, samo onom koji zna i onom kojem će ljepota ugrijati dušu, bljesne pred očima kao naslikan crtež. Sačuvan i zaglušujući od količine vode koja se spušta niz njegove obrise”, očaravajući je opis Agencije za ekonomski razvoj Konjica ovog prekrasnog vodopada nadomak grada.

Crni vir nalazi se u neposrednoj blizini rafting-centra “Džajića buk” u selu Džajići. Do sela vodi asfaltirana cesta uz rijeku Neretvu, a onda pored rafting-centra ostavite automobil i krenete prema vodopadu, do kojeg put nažalost nije obilježen. Ili na sreću, da bi se sačuvao ovaj biser prirode.

Krenite uzbrdo pored kuća, možda priupitajte nekoga za smjer, ali vrlo brzo čut ćete huk Džajića potoka kojeg trebate pratiti i pred vama će se pojaviti ovaj prekrasan prizor – vodopad Crni vir u kojem se najhrabriji mogu i okupati, jer voda je, kažu mještani, izuzetno hladna i zimi.

Ali prizor odmara oči. S visine od skoro osam metara dva slapa padaju u bazen dubok tri metra, modre boje, kao većina rijeka ovog kraja. Voda odnekle dolazi s Prenja, kojeg planinari odmilja zovu i Planetom, a prema vrhu slapa vodi šumski put, odakle se prema planini vidi i mnoštvo manjih slapova. Popnite se za ljepši pogled ili za hrabri skok u bazen!

Pećina i vodopad u Čelebićima

Fotografiju za Furaj.ba ustupio Mirnes Bakija

Ukoliko prije tunela u Čelebićima skrenete desno, pa lijevo prema poznatom eko-selu “Raj u raju”, naići ćete na naizgled sasvim običan restoran “Pećina”.

U restoranu ribnjak i mlin, u kojem možete probati domaću pastrmku i puru sa famoznim ovčijim sirom. Sam ambijent restorana dovoljno je vrijedan dolaska u ovo mjesto – kraj potoka, uz ribnjak i mnoštvo cvijeća i zelenila, no ime restorana dolazi od zapravo velike atrakcije ovog kraja – skrivenog bisera – pećine čiji je amfiteatar otvoren prema bajkovitom vodopadu koji se strmoglavo spušta ka potočiću koji huči i upotpunjuje ambijent, i nastavlja svom put prema jezeru…

Jednako očaravajući prizor ovdje je i zimi…

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content