Slapovi Kozice

BiH Bucket List Challenge

Izazov #38 – Posjeti fojničke Kozice

Dragulj fojničkih rijeka, slapovi Kozice, svojom ljepotom dozivaju zaljubljenike u prirodu i inspirativnu fotografiju, jer upravo ovdje mogu pronaći impresivne motive za ovjekovječiti.

 

Fotografije: Furaj.ba

Još jedna čarobna priča, u gustu šumu ušuškana i od pogleda skrivena, čeka da bude od korica do korica pročitana. Dobro, možda od Fojnice do Kozice. Zapravo, tako čak i bolje zvuči.

Slapovi na fojničkoj rijeci Kozici nisu niti na jednoj listi “Obavezno posjetiti u BiH”, ali jesu na našoj. S razlogom. Preskačući oštre stijene koje joj se stotinama godina opiru u nastojanjima da im otupi bridove, poput žileta hladna voda tvori tri manja i dva veća slapa. Visoki od pet do 20 metara, stvoreni od vode do koje vodi uređena šumska staza, tu i tamo načičkana klupama za usputni odmor, slapovi ove rijeke neobičnog imena, baš kao deminutiv domaće životinje, dokazuju da prirode mašta može svašta.  

Naoružajte se slobodnim danom, ruksakom sa sendvičima i bocom vode, vjetrovkom koja će vas zaštititi i od insekata i od eventualne hladnoće i pravac Fojnica. Još jedan izazov čeka da bude ispunjen.  Ne propustite priliku upoznati se s neopisivom ljepotom u srcu naše domovine.

Kako stići

Od Fojnice do Kozica vodi osam kilometara dug asfaltni put preko izletišta Malkoč do izletišta Vladića vrh, odakle kroz selo Dragačići vodi tri kilometra dug makadamski put. Možda će se učiniti prezahtjevno, ali dok usput pomirišete poneki cvijet, uslikate ponekog leptira ili bubu, predahnete na klupi, eto vas na cilju. 

NAPOMENA: Zbog strme staze do podnožja slapova dosta se teško spustiti, pa je neophodna odgovarajuća odjeća i obuća. Sandale, japanke niti bilo kakve papuče ne dolaze u obzir.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #38 – Posjeti fojničke Kozice

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DOĆI U FOJNICU

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U FOJNICI

FRANJEVAČKI SAMOSTAN U FOJNICI 

PROKOŠKO JEZERO

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content