Fojnica – 10 razloga zašto treba doći

Fojnica je prepoznatljiva turistička destinacija. Doprinos različitim vidovima turizma doprinijeli su brojni prirodni resursi i adekvatni smještajni kapaciteti omogućavajući turistima da željeni broj dana sadržajno provedu na ovom području.

Foto: Furaj.ba

1.Zbog Prokoškog jezera, jer slabi WiFi će učiniti da doživite avanture koje će biti povod za smijanje cijelu godinu. Ovdje, daleko od gradske vreve, vrijeme kao da stane, pružajući vam priliku da se potpuno posvetite prirodi i društvu voljenih. Noći pod zvjezdanim nebom, priče uz logorsku vatru i smijeh koji odjekuje planinskim proplancima postaju neprocjenjivi trenuci koje ćete zauvijek nositi u srcu.

2.  Zbog planina čiji će vam vrhovi i zelene padine omogućiti da doživite svoj zen i uživate na vjetrovitom životnom putovanju. Njihove visoke vrhove prekriva snijeg i magla, a zrak je ispunjen mirisom borova i avanture, pozivajući svakoga da otkrije njihovu tajanstvenu ljepotu.

 

3. Zbog ljekovitih banja koje će okrijepiti i vaše tijelo i vašu dušu. Voda koja izlazi iz srca zemlje ovdje nosi iscjeljujuću moć prirode, umirujući tijelo i dušu, poput tople zagrljaja majke Zemlje.

 

4. Zbog Božijih kuća različitih religija koje se poput rijeka ulijevaju u jedno more. Franjevački samostan, crkve i džamije stoje kao tihe stražare, svjedočeći o bogatoj duhovnoj tradiciji i harmoniji suživota, gdje svaki kamen priča priče vjere i nade.

 

5. Zbog izletišta i vodopada Kozice na kojima nastaju nestvarne fotografije, svaki trenutak proveden ovdje pretvara se u vječni zapis ljepote prirode, gdje se susreću čarolija i stvarnost u jedinstvenoj harmoniji.

 

6. Zbog sportskih avantura bez rizika.

7. Zbog ljekovitog bilja čiji će vas čajevi grijati u hladnim zimskim večerima.

8. Zbog toga što morate probati fojničku pitu od domaćeg krompira i domaćeg sira s ukusnim kiselim mlijekom.

9. Zbog mnoštva zanimljivih priča koje će vam Fojnica ispričati skidajući prašinu sa zbirki životnih pripovjetki dovitljivih i obrazovanih bosanskih predaka.

10. I zbog dobrih domaćina čije će vam gostoprimstvo dati do znanja da je njihova kuća vaša kuća. Njihova otvorena srca i topli osmjesi stvaraju osjećaj pripadnosti i ljubavi, čineći svakog posjetioca dijelom velike fojničke porodice.
“Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”

 

Alija Isaković, pisac

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content