Sunčanica i toplotni udar kod pasa

  Sunčanica i toplotni udar kod pasa

  Pregrijavanje pasa može se manifestirati u obliku sunčanice ili toplotnog udara. Iako su simtomi potpuno isti, sunčanica se od toplotnog udara razlikuje po načinu nastanka. Sunčanica nastaje pod utjecajem direktnog i intenzivnog djelovanja sunčevih zraka na glavu životinje, dok je toplotni udar stanje koje nastaje zbog sveukupne pregrijanosti tijela psa.

  Toplotni udar nastaje kada sistem za termoregulaciju vašeg ljubimca ne može da održi temperaturu tijela u normalnim granicama. Životinje nemju efektivan način rashlađivanja (za razliku od ljudi koji se znoje) pa se dešava da psi dobiju toplotni udar. Pas sa umjerenim toplotnim udarom (tjelesna temperatura 40-41 stepen Celzijusov) može da se oporavi u roku od sat vremena uz pruženu odgovarajuću prvu pomoć i terapiju koju odredi veterinar.

   

  Živite li u stanu, ostavite klima uređaj da radi dok ste odsutni, s optimalnim 21 stupnjem Celzijevih. Ipak, vodite računa da će se kratkodlaki pas bolje prilagoditi na visoke temperature, a zbog klima uređaja mogao bi se i prehladiti dok su dugodlaki psi osjetljiviji na vrućinu. U svakom slučaju ljubimcu osigurajte dovoljne količine vode u koju možete ubacite kockice leda.

  Za vrijeme dužih putovanja, stanite svakih sat vremena, kako bi pas obavio nuždu, popio vode i razgibao se. Šape vašeg psa lako se mogu opeći na vrućoj površini, pa izbjegavajte šetnje po vrelom asfaltu i pijesku. Nikada ne ostavljajte psa u automobilu, čak ni ako je automobil parkiran u hladovini, čak ni kada je oblačno!  Kada je vani ugodnih 22 C, unutrašnjost automobila može u samo sat vremena zagrijati na 47C! Isto vrijedi i za kamp prikolice, zatvorene ostakljene prostorije bez hladovine i klimatizacije i sl. Da bi zadržali optimalnu tjelesnu temperaturu i da bi se rashladili, psi dahću. U zagušljivom vrućem automobilu, pas se ne može dovoljno brzo rashladiti, čak niti uz otvoren prozor.

   

  Kad pronađete smještaj koji dozvoljava boravak vašem kućnom ljubimcu rapitajte se na kojim je plažama ljubimcima dozvoljeno kupanje, kao i postoji li veterinarska ambulanta u slučaju da se pas razboli. Kratkodlaki psi i psi svjetlih noseva i ušiju mogu izgorjeti na suncu! Izbjegavajte boravak na otvorenom u doba kada su UV-zrake najintenzivnije i pokušajte kupiti losion za zaštitu od sunca koji se može koristiti i na psima (posavjetujte se sa veterinarom).

  Redovito četkajte psa. Čisto i uredno krzno rashladit će vašeg psa i zaštititi ga od sunca. Ako ga želite ošišati, uvijek ostavite barem malo dlake, kako koža ne bi bila direktno izložena suncu.

   

  Ne puštajte psa se puno igra, trči i skače kada je vruće. Pripazite na znakove dehidracije: crvene oči, pretjerano dahtanje, bezvoljnost i umor.

   

  SIMPOMI SUNČANICE I TOPLOTNOG UDARA

   

  otežano disanje, jako dahtanje

  pretjerano slinjenje

  ubrzan puls

  žarko crvene desni i jezik

  letargija, bezvoljnost

  slaba koordinacija pokreta

  pas ne može ustati

  proljev

  povraćanje

  gubitak svijesti

   

   

  PRVA POMOĆ

   

  Polijte ili potopite tijelo psa u hladnu vodu. Voda ne smije biti prehladna

  kako pas ne bi pao u šok! Psa možete

  staviti pod hladan tuš ili pred ventilator. Možete mu stavljati hladne obloke oko šapa i oko vrata psa. Psu dajte da pije malo po malo.

  Mjerite psu temperaturu (rektalno),

  kada padne ispod 40C i kada se dahtanje smiri, psa možete osušiti i smjestiti u hladnu i zamračenu prostoriju.

   

  Anja Tolić, Furaj.ba