Sunčanica i toplotni udar kod pasa

Pregrijavanje pasa može se manifestirati u obliku sunčanice ili toplotnog udara. Iako su simtomi potpuno isti, sunčanica se od toplotnog udara razlikuje po načinu nastanka. Sunčanica nastaje pod utjecajem direktnog i intenzivnog djelovanja sunčevih zraka na glavu životinje, dok je toplotni udar stanje koje nastaje zbog sveukupne pregrijanosti tijela psa.

Foto: Pixbay

Toplotni udar nastaje kada sistem za termoregulaciju vašeg ljubimca ne može da održi temperaturu tijela u normalnim granicama. Životinje nemju efektivan način rashlađivanja (za razliku od ljudi koji se znoje) pa se dešava da psi dobiju toplotni udar. Pas sa umjerenim toplotnim udarom (tjelesna temperatura 40-41 stepen Celzijusov) može da se oporavi u roku od sat vremena uz pruženu odgovarajuću prvu pomoć i terapiju koju odredi veterinar.

Živite li u stanu, ostavite klima uređaj da radi dok ste odsutni, s optimalnim 21 stupnjem Celzijevih. Ipak, vodite računa da će se kratkodlaki pas bolje prilagoditi na visoke temperature, a zbog klima uređaja mogao bi se i prehladiti dok su dugodlaki psi osjetljiviji na vrućinu. U svakom slučaju ljubimcu osigurajte dovoljne količine vode u koju možete ubacite kockice leda.

Za vrijeme dužih putovanja, stanite svakih sat vremena, kako bi pas obavio nuždu, popio vode i razgibao se. Šape vašeg psa lako se mogu opeći na vrućoj površini, pa izbjegavajte šetnje po vrelom asfaltu i pijesku. Nikada ne ostavljajte psa u automobilu, čak ni ako je automobil parkiran u hladovini, čak ni kada je oblačno!  Kada je vani ugodnih 22 C, unutrašnjost automobila može u samo sat vremena zagrijati na 47C! Isto vrijedi i za kamp prikolice, zatvorene ostakljene prostorije bez hladovine i klimatizacije i sl. Da bi zadržali optimalnu tjelesnu temperaturu i da bi se rashladili, psi dahću. U zagušljivom vrućem automobilu, pas se ne može dovoljno brzo rashladiti, čak niti uz otvoren prozor.

Foto: Pixbay

Kad pronađete smještaj koji dozvoljava boravak vašem kućnom ljubimcu rapitajte se na kojim je plažama ljubimcima dozvoljeno kupanje, kao i postoji li veterinarska ambulanta u slučaju da se pas razboli. Kratkodlaki psi i psi svjetlih noseva i ušiju mogu izgorjeti na suncu! Izbjegavajte boravak na otvorenom u doba kada su UV-zrake najintenzivnije i pokušajte kupiti losion za zaštitu od sunca koji se može koristiti i na psima (posavjetujte se sa veterinarom).

Foto: Pixbay

Redovito četkajte psa. Čisto i uredno krzno rashladit će vašeg psa i zaštititi ga od sunca. Ako ga želite ošišati, uvijek ostavite barem malo dlake, kako koža ne bi bila direktno izložena suncu.

Ne puštajte psa se puno igra, trči i skače kada je vruće. Pripazite na znakove dehidracije: crvene oči, pretjerano dahtanje, bezvoljnost i umor.

Foto: Pixbay

SIMPOMI SUNČANICE I TOPLOTNOG UDARA

otežano disanje, jako dahtanje

pretjerano slinjenje

ubrzan puls

žarko crvene desni i jezik

letargija, bezvoljnost

slaba koordinacija pokreta

pas ne može ustati

proljev

povraćanje

gubitak svijesti

Foto: Pixbay

PRVA POMOĆ

Polijte ili potopite tijelo psa u hladnu vodu. Voda ne smije biti prehladna

kako pas ne bi pao u šok! Psa možete

staviti pod hladan tuš ili pred ventilator. Možete mu stavljati hladne obloke oko šapa i oko vrata psa. Psu dajte da pije malo po malo.

Mjerite psu temperaturu (rektalno),

kada padne ispod 40C i kada se dahtanje smiri, psa možete osušiti i smjestiti u hladnu i zamračenu prostoriju.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content