Tivat – Grad sunca, mora i usamljenih uvala

Dolazeći u centralni dio Boke Kotorske dobrodošlicu sa jugo-istočne strane poželjet će vam grad Tivat u koji možete stići trajektom iz Herceg Novog koji vozi na relaciji Kamenari-Lepetani (4 eura u jednom smjeru), iz Kotora možete stići obalom ili tunelom ili jadranskom magistralom iz Budve. Tivat je jedini primorski grad koji ima aerodrom.

Fotografije: TO Tivat

Tivat se nalazi u centralnom dijelu Bokokotorskog zaliva, ispod lovćenskog ogranka Vrmca (710m), koji se proteže sjeveroistočnom stranom grada. Sa južne strane širi se prostrano polje na kojem je aerodrom. Sa zapadne strane je poluostrvo Luštica, obraslo maslinama. Na sjeverozapadu vijuga Zaliv koji svojim jedinstvenim izgledom osvaja svakog posjetioca..

Ovaj najmlađi gradić bokeljskog zaliva dobio je ime po ilirskoj kraljici Teuti koja je u trećem vijeku prije nove ere ovdje imala ljetnjikovac i veliki vrt. A i plemići susjednog grada Kotora u srednjem vijeku su gradili ljetnjikovce i porodične kuće jer geografsko-klimatski uslovi i ljepote prirode odavnina svrstavaju Tivat u veoma privlačnu turističku destinaciju.

Tivatske plaže su čiste i uređene, a more u zalivu toplije je nego na otvorenom moru, te  odmor ovdje, u hladu borova i maslina, lovora, ruzmarina i lavande,  dobija pravo značenje riječi. Prijatni mirisi vas prate i na tri tivatska ostrva: Prevlaka (Ostrvo cvijeća), Stradioti, na kom se nalazi turističko naselje Sveti Marko, i Gospa od milosti.

Na tivatskoj rivijeri nalazi se 17 lijepo sređenih plaža, koje svojim sadržajima mogu da zadovolje i najprobirljivije goste. Ukupna površina plaža iznosi 31.200 m². Najznačajnije su  „Pržno“(Plavi horizont 8.500 m2), Kalardovo (4.200 m2), plaža hotela „Palma“ (2.400 m2), plaža hotela „Kamelija“ (2.000 m2), Belane (1.200m2), Oblatno i dr. Hotelske plaže, obično su smještene tik uz hotele i sve se nalaze u samom gradu.

Koristeći sopstevni automobil, taksi prevoz, turistički brod ili barku, koje su usidrene u tivatskoj luci, brzo stižete do plaže Pržno (Plavi horizonti) koju smatraju najatraktivnijom plažom na Crnogorskom primorju, koja je dobila i međunarodno prizanje za kvalitet „Plavu zastavicu“. Nalazi se u južnom dijelu tivatskog zaliva. Smještena je na otvorenom moru a zbog sitnog pijeska pogodna je za liječenje reumatskih oboljenja, pa je poslednjih godina još i više zanimljiva brojnim kupačima.

Za ljubitelje sportova na vodi, mirno i toplo more u Tivtu pogodno je za skijanje i jedrenje.

Kako su svoj trag ostavile različite kulture i narodi, u Tivtu ima dosta arheološki interesantnih mjesta i privlačnih destinacija a mi ćemo spomenuti samo neke.

 LOKALNE ATRAKCIJE

1.Srednjovjekovni dvorac Ljetnikovac Buća nalazi se u centru grada.To je tip utvrđenog ljetnikovca koji je utemeljen prije više od pola milenijuma.Danas je u njemu galerija grada Tivta, a u vrtu mala ljetnja pozornica.

2.Veliki gradski park u Tivtu je utemeljen 1892.godine. Cuveni bokeljski moreplovci u dugom periodu su sa svojim beskrajnih plovidbi iz svih dijelova svijeta donosili najrazlicitije primjerke egzoticnog rastinja i ukrasnog bilja koje je nalazilo novi dom u ovom parku. Dva stabla Araucaria bidwilli (Australijska jela)  su jedini primjerci na Balkanu . Park sadrži pješačke staze, kao i kompleks rasadnika, kojeg čini staklenik, višenamjenski objekat i baštovanova kućica.

3.Marina Porto Montenegro – najluksuznija marina na Jadranu, nalazi se na samoj obali mora, sa svojom arhitekturom odražava arhitekturu obližnjih gradova iz doba Venecije. Predstavlja kombinaciju spektakularne destinacije, marine i usluga najviših svjetskih standarda. Pored marine, naselje Porto Montenegro, koje je osmišljeno da ispuni sva očekivanja vlasnika i posade jahti i drugih klijenata, obuhvata i prostrane apartmane na samoj obali mora, jedinstvene restorane, kafiće sa dobrim provodom, te veliki izbor sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti i događaja.

Marina Porto Montenegro

4.Školski brod „Jadran“ je motorni jedrenjak tipa “barkantin”.Brod je izgrađen u periodu od 1931. do 1933. godine u Hamburgu u Njemačkoj, prema narudžbini Mornarice Kraljevine Jugoslavije. Osnovna namjena mu je bila obuka pitomaca Pomorske vojne akademije i podoficirske škole.
U luku Tivat je uplovio 16. jula 1933. godine, a Kraljevskoj Mornarici je predate 19. avgusta 1933. godine u Splitu. Matična luka broda je Tivat.
I…nemojte se iznenaditi ugledate li jato delfina, brod Jadran im je omiljeno okupljalište.

 5.Gornja Lastva nalazi se u zaleđu Tivta, na nadmorskoj visini od oko 300 m, na obroncima brda Vrmac.Ovo selo pominje se još u XIV v.i jedno je od rijetko očuvanih ruralnih cjelina te kao takvo privlači mnoge izletnike i turiste.

6.Vrmac-Pješački raj. Pješačenjem putevima Vrmaca uživate u ljepoti netaknute prirode, brojnih biljnih vrsta i istovremeno u ljepoti seoske arhitekture koja otkriva graditeljsko umijeće nekadašnjih stanovnika Vrmca. Najviši vrhovi su: Sveti Ilija 785 m, Velji vrh 712m, Čisti vrh 616m, Popova glava 584m, Sveti Vid 440m.

7.Prevlaka (Ostrvo cvijeća) je malo ostrvo ovalnog oblika, oko 300 m dugo.Ono što ovo ostrvo u istorijskom smislu čini atraktivnim jeste kompleks- ostaci manastira Sv. Arhanđela Mihaila.

8.Solila su specijalni florističko-faunistički rezervat. Nalaze se u močvarnom dijelu priobalnog pojasa Tivatskog zaliva.I nteresantno sa turističkog aspekta i za ljubitelje posmatranja ptica jeste da na području Solila boravi ptica flamingos ili plamenac,koja je vrlo rijetka ptica, dok ptica mali kormoran (sendag), jedna od najugroženijih ptica u Evropi, takođe slijeće na ovo stanište.Svojim razvojem u budučnosti Solila stiču potencijal da postanu ornitološki park.

MANIFESTACIJE

Maskembali – karnevali – tokom januara I februara.

Bokeljska noć – polovinom februara.

Žućenica fest – maj – oktobar. Gastro manifestacija.

Dan Mladosti – 25. maj

Tivatsko kulturno ljeto – Festival mediteranskog teatra „Purgatorije“ (pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije…)

Tivatske ljetnje fešte – tradicionalne zabave koje se organizuju tokom ljeta na plažama i drugim javnim površinama gdje se prezentuje lokalna kultura (muzičke grupe, plesni klubovi, mažoretke…) uz ribu, vino i dr.

Lastovske svečanosti – održavaju se tokom avgusta mjeseca u Gornjoj Lastvi (kulturno umjetnički programi, večeri u mlinu, izložbe) sa ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa.

Boćarska olimpijada – sportska manifestacija koja se održava u ljetnjem periodu.

Takmičenje u sportskom ribolovu – tokom ljeta.

Novembarski dani kulture – povodom obilježavanja Dana Opštine Tivat.

Proslava novogodišnjih praznika na otvorenom uz brojne muzičke zvijezde regiona.

Tivatska opština dobila je čak tri nagrade Nacionalna turistička organizacija Crne Gore za 2012 godinu – za najbolje turističko mjesto, za najbolju plažu i najbolji projekat.

 Za najbolju plažu proglašena je plaža Almara Bič – Oblatno, dok je najbolji projekat Luštica divelopment, na kojem radi egipatski konzorcijum Orascom koji uskoro treba izgradi pravi turistički grad.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

5 RAZLOGA ZAŠTO PROVESTI ODMOR U TIVTU

LJETNE ČARI TIVTA

PORTO MONTERNEGRO – NAJLUKSUZNIJA MARINA NA JADRANU

BOĆANJE NAJSTARIJI SPORT U TIVTU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content