Turšija – ukusna zimnica i snažan lijek

Nema boljeg načina da za hladne zimske dane sačuvamo svježe sezonsko povrće od pravljenja zimnice, a jedna od omiljenih koja zadovoljava svačiji ukus je – turšija.

Foto: Furaj.ba

Turšija je ukiseljeno povrće ili voće ili kombinacija povrća i voća uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koje potiče fermentaciju. Za kiselost najčešće se koriste paprike (kiseli krastavci), krastavci, zeleni paradajz, mrkva, karifol. Povrće se slaže u velike staklene tegle i prelije otopinom vode i soli. Za neko povrće dodaje se malo esencije.

Ukiseljeno povrće je inače jako zdravo: održava crijevnu mikrofloru zdravom i obnavlja sluzokožu crijeva, podstiče metabolizam i probavu, poboljšava imunitet, regulira krvni pritisak i snižava nivo holesterola, spriječava nastanak karcinoma, ublažava alergije, kožne tegobe, popravlja raspoloženje i  dobro je za dijabetičare.

Turšija je dio balkanske i bliskoistočne kuhinje, u sunčanim područjima u kojima ima puno voća i povrća (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Grčka, Kurdistan, Turska, Iran, Bugarska). Turski putopisac Evlija Čelebija spominje (u 17. vijeku) turšiju iz Travnika, pripremljenu od posebne vrste kruške – karamut, koja se nakon fermentacije koristila kao salata.

Donosimo vam recept za šarenu turšiju:

Sastojci

• kilogram krastavčića
• kilogram mrkve
• 1/2 kg zelenog paradajza
• 1/2 kg zelenih paprika
• kilogram karfiola
• kilogram kupusa

Preljev:
• 750 ml alkoholnog octa
• 250 grama šećera
• 150 grama soli
• 250 ml vode
• 1/2 litre ulja
• vrećica bibera u zrnu

Priprema:

Operite kroz mlaz hladne vode krastavčiće, paradajz i paprike, a zatim očistite povrće: mrkvu ogulite i nasjeckajte na tanke kolutiće, skinite vrhove s krastavčića i očistite paprike od sjemenki. Na dno velikog lonca posložite kolutiće mrkve, a zatim kolutiće krastavčića, pa sitno narežite papriku i paradajz, a onda posložite i njih. Sitne cvjetove složite na ostalo povrće, pa na sve to sitno naribajte kupus. U drugi lonac naspite ocat, vodu, šećer, sol, ulje i biber, a zatim sve to kuhati na laganoj vatri. Kad proključa, prespite ga u lonac s povrćem, stavite poklopac i pustite da stoji 15 minuta. Zatim ponovo proključajte samu tekućinu, i opet zalijte povrće i poklopite na 15 minuta. Postupak ponovite i treći put i ostavite da odstoji preko noći.

Ujutro sadržajem iz lonca punite već pripremljene tegle tako što ćete ih napuniti povrćem, a zatim zaliti tekućinom pazeći pri tom da ona dobro prekrije povrće. Tegle zatvoriti odmah, pustiti ih da odstoje. Provjerite da li sve tegle imaju dovoljno vode preko povrća da se ne bi pokvarilo! Zatvorite tegle i spremite ih na tamno i hladno mjesto, a već sutradan možete otvoriti prvu za konzumiranje.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

AJVAR – NAJUKUSNIJI SPECIJALITET BALKANSKE KUHINJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content