U Jajcu svečano otvoren „Kraljev grob”, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

U povodu 560. godina  od smrti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u ponedjeljak je u Jajcu, u prisustvu zvaničnika i gostiju, svečano otvoren „Kraljev grob”, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine poznat kao stećak pod kojim je, prema predanju, 1463. godine sahranjen Stjepan Tomašević.

 

U organizaciji JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ na simboličan način, presjecanjem vrpce, ozvaničen je završetak radova na potpunom uređenju, a obnovljeni spomenik su svečano otvorili načelnik Općine Jajce Edin Hozan i Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK. 

Načelnik općine Jajce Edin Hozan izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su pomogli i podržali ovaj projekat. 

„Na trenutak smo bar mogli spoznati koliko bi zapravo ‘Kraljev grob’ trebao da znači Bosni i Hercegovini. Vjerujem da ćemo o našem kralju, našem kraljevstvu i o kraljevskom gradu malo više govoriti i brinuti u budućnosti”, poručio je Hozan.

„Kraljev grob” u Zastinju, općina Jajce, sada je dostupan za javnost i posjetioce koji žele istražiti historiju Bosne i Hercegovine i doživjeti bogatstvo kulture i tradicije ovog kraja. Otvorenje uređenog nacionalnog spomenika predstavlja važan korak u očuvanju kulturno-historijske baštine Jajca i Bosne i Hercegovine, koji će dodatno privući turiste i posjetitelje u Jajce i u regiju. 

Nacionalni spomenik čini historijski spomenik – stećak, pod kojim je prema predanju sahranjen posljednji bosanski kraj Stjepan Tomašević 1463. godine. U podrumu Franjevačkog samostana Sv. Luke u Jajcu, u kraljevoj sobi, čuva se sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je vladao od 1461. do 1463. Riječ je o skeletu koji je 1888. godine iskopao Ćiro Truhelka i koji se od tada čuva u ovom samostanu. 
 
Prigodnim programom svečanost su uveličali Gradski duhački orkestar – limena glazba Jajce i Vitezovi kraljevskog grada Jajca koji svojim aktivnostima doprinose očuvanju sjećanja na posljednjeg bosanskog kralja.  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content